Tudtad? 5 lenyűgöző tény az orgazmusról

Írta: ,

Sokak szerint a világ mozgatórugója, mégis, mintha nem tudnánk róla eleget. Sőt, mi úgy gondoljuk, nem tudhatunk róla eleget. Az orgazmusról mindig érdemes újat tanulni, össze is gyűjtöttünk néhány friss ismeretet a témában.

A pornó rossz példával jár elő Kép forrása: unsplash.com

1/5 A pornó rossz példával jár elő

Tudjuk, hogy a pornó nem a valóságot mutatja, azt viszont nagyban befolyásolhatja, hogy mit gondolunk – főleg a fiatalabb, kevésbé tapasztalt korosztály – a szexről.

Ezt figyelembe véve különösen szomorú, hogy egy vizsgálat szerint a női orgazmus sokkal kisebb szerepet kap, vagyis ritkábban jelenik meg a felnőtt filmekben, mint a férfi kielégülés. Egy kutatócsoport a PornHub legnézettebb 50 videóját elemezte (mindent a tudományért!), és azt találták, hogy ezeknek a videóknak a „cselekménye” szerint a nők 18,3%-a, míg a férfiaknak 78%-a jutott el a csúcsra.

Mindez azért lehet fontos, mert a filmek ezzel azt a benyomást kelthetik, hogy a szex célja a férfi orgazmusa, illetve az együttlétnek akkor van vége, amikor a férfi eléri a klimaxot, a nők kielégülése pedig kevésbé fontosnak tűnhet azok számára, akik szexuális edukáció helyett ezekből a filmekből tanulnak.

Nem csupa élvezet Kép forrása: unsplash.com

2/5 Nem csupa élvezet

A legtöbbek számára az orgazmus a tökéletes gyönyör és elernyedés pillanata, de nem feltétlenül éli meg mindenki így a csúcsra jutást.

Egy vizsgálat során arra jutottak, hogy különböző testi és lelki reakciók egész sorát kiválthatja az orgazmus.

Vannak, akik tüszkölni kezdenek, mások elsírják magukat, vagy megállíthatatlan nevetésben törnek ki. Sajnos olyan eseteket is dokumentáltak, amikor az orgazmus fejfájást vagy akár rohamot váltott ki bizonyos egyéneknél.

Ezeknek a szokatlan következményeknek az eredete még nem tisztázott, de a válasz talán a pszichológia és a neurológia határmezsgyéin keresendő.

A heteroszexuális férfiaknak megy a legkönnyebben Kép forrása: unsplash.com

3/5 A heteroszexuális férfiaknak megy a legkönnyebben

Egy felmérés szerint a biológiai nemünk és a szexuális irányultságunk valamiféle összefüggést mutat azzal kapcsolatban, hogy milyen könnyen érjük el a gyönyört. Egy felmérés során kutatók arról kérdezték az adatközlőket, hogy mekkora valószínűséggel jutnak el a csúcsra az intim együttlétek során.

A megkérdezett heteroszexuális férfiak 95%-a azt válaszolta, hogy jellemzően minden alkalommal, a meleg férfiak 89, a biszexuális férfiak 88%-a adta ugyanezt a választ.

A nők közül a leszbikus hölgyek tűnnek a legelégedettebbnek, nekik 86%-a válaszolta, hogy jellemzően mindig elér a csúcsra, míg a biszexuális nőknek mindössze 66, a heteroszexuális nőknek 65%-a állította ugyanezt.

A nők számára fontosabb a párjuk kielégülése Kép forrása: unsplash.com

4/5 A nők számára fontosabb a párjuk kielégülése

A fenti adatokat magyarázhatja többek között az is, hogy a nők számára fontosabb a partnerük kielégülése, mint a férfiaknak – legalábbis ezt állítja egy tanulmány.

Eszerint nem feltétlenül igaz, hogy a férfiaknak annyira fontos lenne, hogy a partnerüket is képesek legyenek kielégíteni, ellenben a nők továbbra is úgy gondolják, hogy az együttlét a férfi orgazmusával tekinthető „sikeresnek”.

Szerencse, hogy azért nem minden férfi gondolkodik így, ugyanakkor elkeserítő, hogy van bárki, akinek nem különösebben lényeges tényező, hogy örömet tudott-e szerezni a partnerének.

A klitorisz lehet a megoldás Kép forrása: unsplash.com

5/5 A klitorisz lehet a megoldás

Míg az elmúlt néhány évtizedben minden a G-pontról szólt, újabb és újabb kutatások bizonyítják be, hogy a nők jelentős hányada igényli a klitorisz izgatását.

Egy friss amerikai felmérés szerint, melyek 18-94 éves kor közötti nők körében végeztek, a nők mindössze 18,4%-a állította, hogy maga a közösülés szinte minden alkalommal elegendő az orgazmushoz, míg 36,6%-uk úgy nyilatkozott, hogy a csikló izgatása az együttlét során isszükséges” az orgazmus eléréséhez, további 36%-uk pedig azt mondta, hogy egyszerűen csak jobb az orgazmus, ha a klitorisz is szerepet kap benne.