Ez a legjobb idő a teherbe esésre – Az ovulációs periódus

Szendrey Adrienn
Írta: ,
Ez a legjobb idő a teherbe esésre – Az ovulációs periódus

A teherbe eséshez a legtermékenyebb időszakot válaszd, az ovulációs periódust. Ez az az idő, amikor az érett petesejt leválik a petefészekről és megtermékenyíthető.

Vagyaim.hu Black Friday

Ez a tojás (petesejt) mintegy 12 órán keresztül áll készen a megtermékenyítésre, utána el kezd sorvadni. A legjobb módja a legtermékenyebb idő meghatározására, ha figyelsz testedre és az ovuláció jeleire.

Ahhoz, hogy megtudd a teherbeesés legjobb idejét, fontos felmérned mikor van a peteérésed. Ez után meg tudod állapítani az ovulációs időszakot, így megnöveled a teherbeesés esélyét.

Számold a napokat

Az egyik gyakori módszer a megtermékenyítés ideális időszakának felméréséhez, a menstruációk közti időszak napjainak pontos számlálása. Tudd, hogy mikor jön meg legközelebb a menstruációd és számolj le innen 12-16 napot. Ezeken a napokon a legvalószínűbb a peteérés. Normális esetben a nőknek 28-naponta van ciklusuk, tehát a 14. nap a legjobb teherbeesés szempontjából. A napszámlálós módszerhez pontosan tudnod kell, mikor várható a legközelebbi ciklusod, ez pedig feltételezi, hogy rendszeresen, kiszámíthatóan jöjjön.

Cervix-nyák

A ciklus közeledtével a cervix-nyák mennyisége is növekszik, textúrája is változásokon megy keresztül. A nagyobb mennyiség és textúraváltozás azt jelzi, hogy a szervezetnek megnőtt az ösztrogénszintje. A legjobb idő a teherbeeséshez, amikor a nyálka világossá válik, csúszós és rugalmas állagú. Ebben a szakaszban a nyákot a nyers tojásfehérjéhez lehetne hasonlítani. A nyálka szerepe, hogy táplálja és védje a sperma útját, egészen a méhig és a petevezetéken keresztül, ameddig el nem éri a petesejtet. Néhány nő talán túl ragadósnak találja a nyákot, vagy alig termelődik. Ilyenkor a sikosító is megfelelő közeget tud teremteni a spermiumok védelmére és táplálására.

Bazális testhőmérséklet

A testhőmérséklet emelkedése is jelzi a legjobb időt a teherbe eséshez. Ovulációkor a bazális hőmérséklet 0,5-1,6 fokkal nő. Bár külsőleg ezt nem lehet érzékelni, de egy bazális hőmérő segítségével lemérhető.

A hőmérséklet növekedésének oka a progeszteron hormon termelődése, ami serkenti a peteérést. A legjobb idő a teherbeesésre 2-3 nappal a testhőmérséklet csúcspontra érése előtt van. Néhány szakértő szerint a testhőmérséklet csökkenése után 12-24 órával is elképzelhető a teherbeesés, de a legtöbben valószínűtlennek tartják ezt. A bazális hőmérsékletet érdemes több hónapig mérni, grafikont készíteni, így pontosan kiszámolható mely napokon várható a legvalószínűbben a megtermékenyítés.

Alhasi fájdalom

Nemcsak a ciklus kezdetekor érezhetünk fájdalmat. Egy alhasi diszkomfort a peteéréskor is érezhető. A nők mintegy 20%-a érzi az ovulációs aktivitást, ami enyhe alhasi fájdalommal jár. Ez a diszkomfort pár perctől néhány óráig tarthat. Ha megbízol tested jelzéseidben, ezt a módszert is választhatod.

Ha a várt terhesség néhány hónapon belül nem következik be, annak számos oka lehet. Nyugtasson meg az, hogy a fizikai értelemben vett terméketlenségnek nagyon kevés a valószínűsége. A legelképzelhetőbb, hogy egyszerűen csak rossz időben történik a közösülés, és a szervezet negatívan válaszol a túlzott erőfeszítésekre.

Íme néhány alapvető irányelv, amit érdemes betartani, ha a teherbeesés esélyét növelni szeretnénk (férfira és nőre egyaránt vonatkozik):

- Ne igyál
- Ne dohányozz
- Táplálkozz egészségesen
- Ne stresszelj, menj el vakációra vagy kapcsolódj ki
- Ne szedj gyógyszereket

Férfiaknak ajánlott:
- Ne hordj szűk nadrágot vagy alsóneműt
- Próbálj nem ejakulálni gyakrabban mint 2 naponta

Nőknek ajánlott:
- A férfi ejakuláció utáni női orgazmus segíti a spermiumok útját
- Közösülés után 15 percig feküdj háton, lábaidat felhúzva
- Próbáld követni az ovulációs periódusodat, ha kell vezess ovuláció naptárt
- Próbálj peteérés előtt közösülni

Vagyaim.hu Black Friday

Fókuszban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?

Full hibrid, plug-in hibrid vagy mild hibrid? Tegyünk rendet a fejekben hibrid fronton

Csak olyat ajándékozz, amit magadra is kennél! 7 fantasztikus növényi alapú kozmetikum karácsonyra