Ezek a tulajdonságok indítják be a szexuális vonzódást – Úgy, hogy észre sem veszed őket

Írta: ,

Megbízhatóság, előzékenység, tisztelet, becsületesség, intelligencia, jó humor – rengeteg dolgot fel tudnánk sorolni, amit keresünk és megbecsülünk egy partnerben, de a szexuális vonzalom, az már sokkal kevésbé megfogható dolog. Még ha mi magunk nem is tudjuk megfogalmazni, a tudósok szerint ezek azok a tulajdonságok, amiktől fizikailag is vonzódni kezdünk valakihez, bár nem is feltétlenül vagyunk tudatában ennek, csak az ellenállhatatlan vágyat érezzük.

Szimmetria

Lehet, hogy úgy érzed, nincs éppen az a mérnöki látásmódod, de nyugalom: az agyad tudja, mit csinál! A szimmetrikus arcot és testet önkéntelenül is felismerjük és vonzóbbnak látjuk, érdekes módon azonban nem is feltétlenül kell látnunk valakit ahhoz, hogy emiatt vonzóbbnak tartsuk őt.

Egy vizsgálat során férfiak pólóit adták oda nőknek, arra kérve őket, hogy szagolják meg azokat, és az illat alapján döntsék el, mennyire képzelik vonzónak a férfit, aki viselte.

Érdekes módon a nők azokat az illatokat találták vonzóbbnak, amelyek egyébként szimmetrikusabb arcú férfiakhoz tartoztak.

Hogy pontosan milyen kémiai jelek utalnak a szimmetriára, azt nem tudjuk, de úgy tűnik, az agyunk felismeri őket, és az egészség és a jó génállomány ismertetőjegyeként azonosítja ezeket.

Egészség Kép forrása: wearetherowlands.com

Nem csak arról van szó, hogy mikor valaki éppen az influenzájával küzd, valószínűleg nem a legvonzóbb arcát mutatja. Ahogy az állatvilágban, úgy az embereknél is jellemző, hogy ösztönösen egészséges partnert keresünk, aki egészséges géneket adhat át utódainknak.

A bizonyos betegségek látható jelei mellett azonban a tudósok úgy vélik, valamilyen eddig ismeretlen módon a rossz egészséget is képesek vagyunk „kiszagolni” – lehet, hogy nem tudjuk, hogy ez áll a háttérben, de ha valakinek az illatáról az agyunk azt a jelzést küldi, hogy egészséges, akkor azt vonzóbbnak is tartjuk.

Persze, ez azért egy elég ösztönszerűen működő és korántsem csalhatatlan módszer, mielőtt testi kontaktusba kerülsz valakivel, mindenképpen gondolj a lehetséges fertőzésekre, és ne mondj le a szexuális úton terjedő betegségek elleni védekezésről csak azért, mert valakit szuper szexinek találsz.