Miért él sok fiatal pár szexmentes kapcsolatban?

Szőke Angéla
Írta: ,

Ha szexmentes kapcsolatra gondolunk, általában egy középkorú házaspár jut eszünkbe, akinek gyerekei vannak, hosszú évek óta házasok és a mindennapi teendők mellett nincs idejük intimitásra. Manapság azonban már a huszonéveseket is érinti ez a tendencia és egyre több fiatal él szexmentes kapcsolatban.

A kutatások szerint az ezredfordulós korosztály, tehát a mai 22 és 37 év közöttiek később veszítik el szüzességüket, mint az előző generációk, és jelentősen kevesebbet is szexelnek. Ennek több oka van – az egyik a belső bizonytalanság.

A közösségi média, az Instagram és a photoshoppolt címlaplányok olyan terhet jelentenek a fiatal lányok számára, amely miatt komoly önbizalomhiány alakul ki náluk. Ez természetesen nemcsak őket, a fiúkat is érinti.

Az egész generáció úgy érzi, hogy nem elég szép és nem elég jó. Egyre több szexuálpszichológus számol be arról, hogy betegei azért nem szexelnek, mert elégedetlenek a testükkel. Például hiába mondja a pár férfi tagja, hogy annak ellenére is kívánja párját, hogy az felszedett pár kilót, a nőkben emiatt akkora önértékelési zavar alakul ki, hogy inkább teljesen felhagynak a szexszel, minthogy levetkőzzenek.

Kép forrása: fizkes/Depositphotos.com

A szakemberek szerint szintén nagy része a problémának, hogy okostelefonjainknak köszönhetően állandóan online vagyunk. Szinte mindenki az ágy mellett tartja a készülékét és éjjel a képernyő az utolsó dolog, amit lát, ahogy reggel ugyanúgy az első. A szexuálterapeuták szerint ez annyira elvonja az emberek figyelmét, hogy komoly problémákat okoz a hálószobában, és itt arra gondolnak, hogy az emberek manapság szívesebben nyomkodják a telefonjukat, minthogy szexelnének.

Szintén nagymértékben felelős a szexmentes kapcsolatokért a pornó. Régen a fiúk maximum elcsenhettek egy Playboy magazint, de ha szexet akartak, el kellett csábítaniuk egy hús-vér lányt.

Napjainkban a pornófilmek egyetlen kattintásnyira vannak, ráadásul egyre korábban kezdik el nézni a fiatalok, mondhatni már gyerekkorban. A felnőttfilmek pedig egyre extrémebbek lesznek – ma már alig találunk olyan filmet, ahol egy férfi és egy nő „normális” vaginális aktusban szerepel.