Szexkutatók: ha ennél több emberrel randizol egyszerre, nem bírja az agyad a tempót

Schuster Borka
Írta: ,
Szexkutatók: ha ennél több emberrel randizol egyszerre, nem bírja az agyad a tempót

Kép forrása: unsplash.com

A Tindernek és hasonló alkalmazásoknak köszönhetően gyakorlatilag végtelen számú randipartner áll tőlünk egy ujjsuhintásnyira, és egy hét alatt az ember fiának vagy lányának annyi randija is lehet, amennyit csak szeretne. Ám egy szexkutató szerint nem biztos, hogy ez olyan jó hatással van a szerelmi élet fellendülésére, mint amilyennek elsőre hangzik. Az agynak ugyanis megvan a maga limitje.

Egy bizonyos szám fölött az agy képtelen választani

Dr. Helen Fisher szexkutató és a match.com vezető tudományos tanácsadója dr. Emily Morse podcastjában, a Sex with Emilyben beszélt arról tudóstársával, hogy az emberi agy csak egy bizonyos számú partner kezelésére képes egyszerre.

„Az agynak van egy úgynevezett csúcsra járási pontja, amit nagyjából 5 és 9 alternatíva között ér el. Ezekből hatékonyan tud választani, efölött azonban a sok szék közül a pad alá esés következik: a túl sok lehetőség közül az agy nem választ egyet sem.”

Fisher szerint a sikeres párkeresés egyik kulcsa – már ha ez a cél – hogy rövid időre kattanj le a randi appokról, miután 9 emberrel találkoztál, és hagyd magadnak feldolgozni az információkat, végig gondolni, hogy volt-e olyan jelölt, akivel el tudod képzelni a hosszabb távú kapcsolatot is.

„Ismerj meg legalább egy embert a korábbi randipartnerek közül mélyebben. Minél többet tudsz meg ugyanis valakiről, annál inkább megkedveled, és annál nagyobb valószínűséggel fogod azt érezni, hogy ők is kedvelnek téged” – mondja Fisher, hozzátéve, hogy a szabály férfiakra és nőkre egyaránt igaz.

Nem biztos, hogy az eszedre kell hallgatni

Fisher továbbá azt javasolja, hogy maradj nyitott, és bár nem érdemes a fontos kérdésekből és elvekből engedni, de az apróságokon érdemes túllendülni: ne írj le valakit például rögtön, mert nem tetszik a cipője, vagy nyakkendő helyett pólóban jön a randira.

„Gondolj inkább az okokra, amik miatt igent mondhatsz a következő randira” – tette hozzá a szakértő, elmagyarázva, hogy evolúciós okokból az agy úgy van felépülve, hogy a „nem” mellett szóló okokat keresse.

Az első randin azonban érdemesebb nyitottnak lenni, tehát kicsit „ellene kell dolgoznod” annak, ahogyan az agyad természetesen működne.

Bár természetesen vannak olyan jelek, amelyeknek be kell kapcsolniuk a vészcsengőt, és ha egyértelműen azt érzed, hogy nem fog működni a dolog, jobb, ha még az elején tisztázzátok ezt, és nem raboljátok egymás idejét, Fisher szerint ha „talán”-nak érzed a dolgot, menj el még egy randira, mert csak így derülhet ki, hogy mi lesz az ismeretségből. Van szerelem első látásra, de ez nem jelenti azt, hogy a negyedik randira beinduló kémia ne lehetne ugyanolyan heves.

Legyél jelen ahelyett, hogy már a következő randin gondolkodsz

A „túlrandizás” koncepcióját egyébként már más szakértők és randioldalak által felkért kutatók is vizsgálták, és arra jutottak, hogy ha egyszerre túl sokakkal találkozgatsz, az éppen hogy csökkentheti az esélyeidet a boldog szerelem megtalálására.

A „randi guru”, James Preece korábban azt mondta az Independentnek, hogy a túlzásba vitt randizás kontraproduktív lehet, mert ahelyett, hogy egy potenciálisan tökéletes partner megismerésébe fektetnéd az időt, fejben már a következő jelöltön gondolkodsz.

„A fű ugyan zöldebbnek tűnhet, de ez az hozzáállás garantáltan sikertelen randikhoz vezet. Ha pedig nem ismered meg a partneredet, sohasem fogod megtudni, hogy működött volna-e a dolog” – tette hozzá a szakértő.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!