A szeretkezés nélküli házasság gyakoribb, mint hinnénk

Szőke Angéla
Írta: ,
A szeretkezés nélküli házasság gyakoribb, mint hinnénk

Kép forrása: boggy22/depositphotos.com

A fizikai intimitás az, ami egy kapcsolatot többé varázsol egy plátói baráti szimpátiánál. Azonban vannak olyan párok, akiknél először lecsökken, majd teljesen megszűnik a szexuális együttlétek száma. A házasság első pár éve után természetes, hogy kevesebbszer bújnak össze a felek – főleg, ha már gyerekeik is születtek –, de a szex teljes elmaradása már olyan probléma, amivel foglalkozni kell.

Vannak esetek, ahol nem zavarja a feleket, amikor házastársukból gyakorlatilag „szobatárs” válik, ez azonban rendkívül ritka. Általában a férj és a feleség is rosszul érzi magát az intimitás hiányától és ez a frusztráció a kapcsolatuk többi területén is megmutatkozik.

Szexmentes házasságról abban az esetben beszélünk, ha csak nagyon kevés (évente 1-2 alkalom) vagy egyáltalán semmi intim kontaktus nincs a két fél között.

A hivatalos jelentések szerint a házasságok 2 százaléka ilyen, de a szakemberek szerint ez a szám valójában sokkal nagyobb, inkább 15 százalék körül lehet, vagy még magasabb. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy milyen sokan keresnek rá online arra, hogy „szexmentes házasság”.

De hogyan alakul ez ki, amikor a nyugati társadalmakban az emberek szerelemből házasodnak?

A szakemberek szerint számtalan oka lehet, amiből csak egyetlen a potenciazavar. Sok esetben az egyik fél libidója – legtöbb esetben a nőké – alacsonyabb, mint a másiké, ez a probléma főleg gyerekszülés után jelentkezik. A fáradtság és a stressz szintén kiöli a nemi vágyat, illetve napjainkban már a pornófüggés is okozhatja azt, hogy az illető nem kíván hús-vér szexpartnert. Míg ez utóbbi legtöbbször a férfiakra jellemző, addig a nőkre inkább az, hogy „megvonják” a szexet párjuktól. Ennek oka lehet düh vagy neheztelés, ami passzív-agresszív módon jelenhet meg így a kapcsolatban.

A depresszió és egyéb mentális betegségek szintén negatív hatást gyakorolnak a nemi vágyra és természetesen az is előfordul, hogy az egyik partner egyszerűen megunja a másikat és inkább szerető után néz.

A pszichológusok szerint egy kapcsolatban az intimitás hiánya sokkal nagyobb probléma, mint elsőre hangzik – sokan vélik úgy, hogy a szex hiányától még lehet működő egy házasság. Pedig abban az esetben, ha az egyik fél igényli az intimitást, de társától folyamatos visszautasítást kap, a férfiasságában/nőiességében kezd el kételkedni, és ez a bensőséges viszony lassú megszűnését eredményezi a kapcsolat minden terén.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!