Miért kívánják sokan a szeretkezést a menstruáció alatt? Ez lehet az oka!

Schuster Borka
Írta: ,
Miért kívánják sokan a szeretkezést a menstruáció alatt? Ez lehet az oka!

Kép forrása: unsplash

Görcsök, puffadás, pattanások. Ezek sokak számára ismerős jelek, amelyek a menstruáció közeledtét jelzik. Van azonban még egy előjel, amiről kevesebbet beszélnek, pedig sok nő tapasztalja: az egekbe szökkenő libidó.

Van, aki közvetlenül előtte, mások a menstruáció alatt is érzik

Bár viszonylag kevés szó esik róla, vannak, akik a menstruáció pontos megérkezését is be tudják lőni az alapján, hogy reggel milyen kedvvel ébrednek: ha ellenállhatatlanul megkívánják a partnerüket, vagy a szokásosnál sokkal jobban sóvárognak a szex után, már tudják, a testük jelez, hogy aznap új ciklus kezdődik. De a fórumokat olvasgatva kiderül, sokan vannak, aki a menstruáció ideje alatt is sokkal inkább érdeklődnek a szexuális együttlét után, mint a ciklusuk más napjain.

Az okok nem világosak, de a hormonokban keresendők

Bár nem túl sok tanulmány született a témában, a tudósok abban biztosak, hogy a megemelkedő libidó, amit sokan tapasztalnak, valamiképpen a hormonokkal áll összefüggésben. A nagyon leegyszerűsített képlet szerint az ösztrogén hormon felelős a libidó megemelkedéséért, a progeszteron pedig a libidó elnyomásáért. A menstruáció előtti időszakban mindkét hormon szintje a csúcsra jut, majd közvetlenül a menstruáció előtt lezuhan, de a ciklus első hetében – tehát akkor, amikor a vérzés jelentkezik – az ösztrogén elkezd emelkedni. Ez okozhatja egyes nőknél a hirtelen emelkedő libidót is.

Ugyanakkor a hormonok önmagukban nem feltétlenül jelentenek választ, hiszen a természet úgy találta ki, hogy a peteérés körül legyen a legmagasabb egy nő libidója, hiszen ilyenkor tud teherbe esni, míg közvetlenül a menstruáció előtt vagy alatt a megtermékenyülés esélye elég kicsi – bár nem nulla! – így ebben az időszakban a szex szigorúan biológiai szempontból nézve „haszontalan”. Ezért gondolják a tudósok, hogy bár a hormonoknak szerepe lehet a szexuális étvágy emelkedésében, nem ők rejtik a kizárólagos választ.

Miért kívánják sokan a szexet a menstruáció alatt? Ez az oka!

Természetes fájdalomcsillapító

Tanulmányok igazolták – és több nő maga is beszámolt már róla – hogy az orgazmus hatására enyhülnek a menstruációs görcsei, csökkennek a menstruáció kellemetlen tünetei. Ez egyrészt az izmok ellazulásának, másrészt a felszabaduló boldogsághormonoknak köszönhető. A kutatók szerint így az is lehetséges, hogy a szervezeted megtanulta, a kellemetlen tüneteket a szexszel enyhítheti, és a tudatalattid elkezd munkálkodni az orgazmusért: a menstruáció alatti vágy a szexre akár egy ösztönös keresése is lehet a legkönnyebben elérhető és leggyorsabban ható fájdalomcsillapító módszernek.

Ami neked jól esik!

A kutatók és szexuálterapeuták fontosnak tartják kiemelni, hogy minden nő más, mindenki szexuális étvágya is más, és csakis rajtad és a partnereden múlik, hogy mi az, ami a hálószobában belefér. A menstruáció alatti szexnek a normál higiéniai szabályok betartása mellett egészségügyi szempontból semmiféle akadálya nincs, de az is teljesen érthető, ha valaki ilyenkor puffad, görcsöl, fáradtnak érzi magát, és a szex az utolsó dolog, amire vágyik.

Fontos tudnod, hogy mindkét érzés teljesen normális, és míg nem kell elnyomnod a természetes vágyaidat, addig azzal sincs semmi gond, ha ezeken a napokon inkább mackónadrágban, csokit majszolva nézed a kedvenc sorozatodat.

Fókuszban

Nyugodt alvás a megfázás alatt is! A téli megfázások tünetei alváshiányhoz vezethetnek, mely akár egy éjszaka alatt is negatívan befolyásolhatja az agyműködésünket

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!