Ez történik a testedben, ha pornót nézel

Nagy Niki
Írta: , Frissítve:

Szerencsére lassan kezd a köztudatba is beépülni, hogy nemcsak a férfiak, hanem a nők is néznek pornófilmeket. Ez azért jó, mert már nem csak arra figyelünk, hogy a pornó hogyan hat a férfiak testére, hanem kezdjük megérteni, a nők miért szeretik nézni, és mi történik közben velük.

Sajnos specifikusan viszonylag kevés kutatás készült erre, de azért van miből kiindulni.

A jutalmazóközpontod kiakad

Ha pornót nézel, az az agyadban nagyjából olyan folyamatokat indít be, mintha drogoznál, legalább is ami a dopaminszint megemelkedését jelenti. Sőt, azok a férfiak, akik korábban pornófüggőségről számoltak be, olyan agyi elváltozásokat mutattak, amelyeket drogfüggőknél szoktak megfigyelni. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne nézz pornót, mert függővé válsz, de érdemes odafigyelned a szokásaidra.

Egyre intenzívebb képekre lesz szükséged

Legalább is ezt mutatják a kutatások: az agyad egy idő után hozzászokik a szexuális tartalmú képekhez, és egyre durvább dolgokat kell nézned, hogy elérd ugyanazt a hatást.

A NoFap reddit-beszélgetést vizsgálva kutatók kiderítették, hogy a résztvevők 61 százalékának erőszakossá vagy deviánssá vált az ízlésük a pornóban. 

Kevésbé vonzódsz a párodhoz

Ez a pornó egyik legkellemetlenebb mellékhatása: szakértők szerint azok az emberek, akik sok pornót néznek, kevésbé indulnak be a párjuktól, mint azok, akik egyáltalán nem néznek ilyen filmeket.

Kép: VitalikRadko/depositphotos.com

Persze a dolog nem visszafordíthatatlan, úgyhogy ha úgy gondolod, hogy kevésbé kívánod a párodat a pornófilmek miatt, egy darabig ne nézz ilyesmit, és figyeld meg, hogyan változik a hozzáállásod.

Valószínűleg a memóriádra is rossz hatással van

Bár csak férfiaknál kutatták, kísérletek kimutatták, hogy rosszabbul tudtak visszaidézni dolgokat, ha éppen szexuális tartalmú képeket nézegettek. A helyzet egyre rosszabbá vált, ahogy kezdtek egyre inkább felizgulni. Valószínűleg a női testben is lejátszódik ez a folyamat, de fontos tudni, hogy csak pillanatnyi memóriakiesésről van szó.

Összemegy tőle az agyad

Ijesztő lehet, de kutatók kimutatták, hogy az az agyi terület, ami a motivációért és a jutalmazó válaszért is felel, a pornó hatására zsugorodni kezd. Persze ez - és a fent felsoroltak mindegyike - a túlzott pornófogyasztásra vonatkozik csak, ezért nem kell tartani a felnőtt filmektől.

Csak figyelj arra, hogy ne válj függővé!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!