Miért szeretkeznek kevesebbet a mai fiatalok? A pszichológusok ezzel magyarázzák

Marity Mira
Írta: ,

Az erősen szexcentrikus és erkölcsileg engedékenyebb kultúránkban azt gondolhatnád, hogy a fiatalok többet szexelnek, mint valaha. Ha így véled, tévedsz. A témában járatos szakemberek új terminust is alkottak már a jelenségre. Szerintük a milleniumi generáció – vagyis az 1990-es években és az ezredforduló környékén született fiatalok – jóval később kezdik el a szexuális életüket, és ezzel együtt kevesebbet szexelnek, mint a korábbi nemzedékek tagjai. A jelenséghez passzoló „szexuális recesszió” kifejezést az amerika Kate Julian újságíró-szerkesztő vezette be a köztudatba. Az ő tanulmánya szerint a fiatal felnőttek csökkent szeretkezési vágyának számtalan oka van.

Úgy tűnhet, mintha a népszerű közösségi oldalak és a társkereső alkalmazások megkönnyítették volna a partnerkeresést, de a való életre ez nem igaz.

Szexuálpszichológusok szerint a Tinder nem hatékony és óriási időpocsékolás.

Az online alkalmi felajánlások ellentmondanak annak a ténynek, hogy a személyes kontaktus kialakítása, a négyszemközti verbális kommunikáció és a hús-vér ismerkedés nehézségekbe ütközik a huszonéveseknél.

Ha problémát jelent megismerni olyanokat, akik ugyanabban az épületben dolgoznak, ugyanarra az évfolyamra vagy edzőterembe járnak, akkor ugyanez vonatkozik a szexre is.

Julian elsősorban az egyre növekvő számú „helikopter szülő” nevelési metódusát hibáztatja.

Ezek az anyák és apák elsősorban arra fókuszálnak, hogy a gyermekeik oktatási és gazdasági esélyeit növeljék.

Az ebbéli szorongásukat átültetik a gyerekekre is, akik az érzelmi életük fejlesztése helyett a megélhetési potenciálokra összpontosítanak.

A nyomást gyakorló szülők a középiskolás és egyetemista gyerekeik számára inkább a hitelképességet tűzik ki célul, mint azt, hogy romantikus és érzelmileg érett emocionális kapcsolatba bonyolódjanak.

Ez pedig előfeltétele lenne a minőségi és mennyiségi szexuális aktusnak.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!