A 4 leggyakoribb kérdés, amit mindenki feltenne a szexuálterapeutájának

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A szexszel kapcsolatosan manapság már szinte nincsenek tabuk, sőt, sokak szerint már bőségesen túlléptük azt a határt, amit illett volna figyelembe venni. Mégis, meglehetősen sokszor csak pironkodva merjük feltenni a kérdéseinket még azok előtt is, akiknek az a feladatuk, hogy kitérők nélkül, a szaktudásukra támaszkodva válaszoljanak nekünk. Íme, a négy leggyakoribb kérdés, amit szinte mindenki fel szokott tenni a szexuálterapeutájának!

Egy héten hány alkalom számít normálisnak?

A szexuálterapeuták szerint szinte mindenki kíváncsi arra, hogy a mennyiséget illetően mi a normális, az elfogadható, de erre a kérdésre lehetetlen válaszolni – heti, havi lebontásban főleg. Bár hozzávetőleges adat a rendelkezésünkre áll, az átlagba mindenki beleszámít: az is, aki naponta többször szeretkezik és az is, aki egész hónapban nem feküdt le a partnerével. Ezen a téren nem lehet meghatározni normális mennyiséget, hiszen számos dolog befolyásolja, hányszor szeretkezünk a partnerünkkel.

Számít az életkor, az egészségi állapot, az aktuális lelki, munkahelyi problémák és persze az is, hogy a kapcsolatunk mióta tart

Ezen felül az egyéni igények is közbeszólnak, úgyhogy, bár a legtöbb terapeutához hozzászegezik ezt a kérdést, konkrét választ adni egyikőjük sem tud. Arra azonban a szakértők rávilágíthatnak, hogy amíg mindkét fél elégedett a mennyiséggel, és senkinek nincs hiányérzete, vagy nem érzi túlzónak az együttlétek számát, addig nincs ok az aggodalomra.

Mennyire probléma az, ha valaki csak sötétben/nyilvános helyen/ruhában stb. szeret szexelni?

Szintén gyakran kérdeznek a páciensek azzal kapcsolatosan, mennyire normális, ha valaki csak bizonyos körülmények mellett szeret szeretkezni. Ez már több kérdést is felvet: először is nem mindegy, hogy valamit előnyben részesítünk, és élvezettel hódolunk neki, vagy csak és kizárólag úgy szoktunk, tudunk szeretkezni. Nincs abban semmi rossz, ha valaki kifejezetten élvezetesnek találja azt, hogy koromsötétben bújik össze a szerelmével, mert így az érzékei kerítik hatalmában, nem pedig a látvány. Az viszont már nem tekinthető problémamentesnek, ha valaki csak így képes élvezni a szexet. Ennek hátterében általában valamilyen félelem, szorongás áll, amit érdemes felfedni és megoldani. Ez a séma a legtöbb „furcsa” igényre ráhúzható.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba