Ez kell az örömteli szexhez a pszichológusok szerint

Schuster Borka
Írta: ,

Legyen szó egy különleges élethelyzetről, egy kapcsolati mélypontról vagy csak a stagnáló mindennapokról, az emberke többsége élete során legalább egyszer szembesül a kérdéssel: már nem rejt annyi örömet a szexuális életem, mint régen. Mit tehetek?

A megosztott figyelem a gyönyör gyilkosa

Dr. Nan Wise, szexterapeuta és kognitív idegtudós az orgazmust, mint tudományosan leírható jelenséget vizsgálja, és azt mondja, neki vannak válaszai a kérdésedre. A tudós nemrég egy könyvet is megjelentetett a témában, a Sex and Psychology című podcastban pedig dr. Justin J Lehmillerrel beszélgetett arról, miért fontos, hogy örömet találjunk a szexben, és hogyan találhatjuk meg újra a kielégítő örömöket, ha „gyönyör-krízisbe” kerültünk.

Az interjúban dr. Wise elmondja, hogy szexuális forradalom ide vagy oda, manapság sokkal kevesebb gyönyört érünk meg, mint néhány generációval korábban, ennek pedig szerinte az az oka, hogy a figyelmünk nagyon megosztott lett. A gondolataink olyan sokfelé cikáznak, hogy nem vagyunk képesek jelen lenni a pillanatban, ha pedig nem vagyunk jelen a pillanatban, az érzéseinket sem tudjuk megélni: egyszerűen túlstimuláltak vagyunk, állítja a professzor. De mit tehetünk, hogy ez megváltozzon?

„Először is azt gondolom – mondja dr. Wise –  hogy fel kell ismernünk, hogy az alapvető érzelmi rendszerek hogyan vannak huzalozva, és milyen könnyen lehet befolyásolni ezeket. A közösségi média pittyegésétől kis dopamin-löketeket kapunk, és máris el lettünk térítve attól, hogy a pillanatra figyeljünk és a nagyobb beteljesülést keressük. Ha megértjük, hogyan és mi tudja a figyelmünket elterelni, akkor jobban tudjuk szabályozni is azt.

Használom a közösségi médiát. Használok eszközöket  – és néha észreveszem, hogy ha ott vagy és figyelmet fordítasz rá, képes teljesen beszippantani. És egyre többet akarsz.


via GIPHY

Fontos megtanulni, hogy figyelmes fogyasztó legyél, mindegy, hogy a a közösségi médiáról van szó, vagy a rekreációs drogról vagy arról, hogy mit eszel. Bármit is csinálsz, ügyelj rá, hogy az öröm előbbre legyen a fontossági sorrendben.

Amikor azt mondom, hogy prioritást élvezzen az örömöd, az valójába azt jelenti, hogy tanuld meg, ismerd meg a tested érzéseit.”

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba