Karezza: a szex technika, aminek nem célja az orgazmus. 5 ok, amiért mégis felrázhatja a házaséleted

Szőke Angéla
Írta: ,

Úgy tanultuk, hogy a szex akkor „sikeres” ha – ideális esetben – mindkét fél számára orgazmussal végződik az aktus, pedig aki a Karezza nevű szextechnikát gyakorolja, annak nem jelent kudarcot, ha nem jut el a csúcsra, sőt.

A „karezza” olasz szó, jelentése simogatás, összebújás és neve alapján az olyan aktusra törekszik, melynek nem az orgazmus a célja, hanem a párok között intim kapcsolat elmélyítése. Ezt csókokkal, finom érintéssel, mély lélegzetekkel, ölelkezéssel éri el, illetve azzal, hogy a párok teste összeér és egymás szemébe néznek. 

A Karezza technikáról először egy feminista, Dr. Alice Bunker Stockham írt, aki 1896-ban jelentette meg könyvét „Karezza, a házasság erkölcse” címmel. Célja az volt, hogy a Karezzát fogamzásgátló metódusként mutassa be, illetve a nemek közötti szexuális egyenlőséget hangsúlyozza azzal, hogy a női gyönyört előtérbe helyezi, de a Karezza nemcsak emiatt van jó hatással a házasságra.

Csökkenti a szorongást

A szexet körülvevő megfelelési kényszer sokak vállát nyomja, hiszen az, hogy fiatalkorunktól azt tanuljuk, hogy az együttlét csak akkor sikeres, ha orgazmussal végződik, sokak számára versennyé teszi a szexet és azt is sugallja, hogy az, ami a tetőpont előtt történik, nem is igazán fontos.

Ez a tudat mindkét nem számára jelentősen lecsökkenti az együttlét élvezetét és már csak azért is nagyon rossz megközelítés, mert a nők egy része nem is képes az orgazmusra, legalábbis partnerrel nem jut eljutni a csúcsra.

A Karezza leveszi róluk a nyomást, ahogy azokról a férfiakról is, akik merevedési probémával küzdenek. 

Segít megélni a pillanatot

Annak, aki minden idegszálával arra koncentrál, hogy el tudjon élvezni, nehéz a jelenben lennie és élvezni, amit éppen csinál. Ha szex közben csak az a fókusz, hogy eljuss a csúcsra, elvesznek azok a csodás pillanatok, amiket közben megélhetnél a partnereddel, pedig az együttlétnek éppen ez a lényege:

Hogy együtt vagytok, a testetek összeér, hogy érzitek hogy összetartoztok és jólesik a másik érintése. Ezek azok a momentumok, amikor az igazi gyönyör történik. 

boggy22/depositphotos.com

Tovább tart az aktus

A szoksásos együttléteknél általában akkor és véget az aktus, amikor a férfi eljutott az orgazmusig. Egy 2005-ös kutatás 500 heteroszexuális párt kérdezett és kiderült, hogy a férfiak átlagosan 5,4 perc alatt jutnak el a csúcsra, míg a nőknek ez 13,4 perc.

Már ez a két szám is választ ad arra, miért van a nőknek sokkal kevesebb orgazmusa a férfiakhoz képest.

Ha a tetőpontot kivesszük az élményből, a szex sokkal tovább tarthat, gyakorlatilag addig, amíg csak szeretnétek.    

Elmélyíti a felek közötti kapcsolatot

Az oxytocin, azaz az „összebújós hormon” pont olyan tevékenységek alatt termelődik, amikről a Karezza szól: csókolózás, ölelkezés, simogatás.

Ezek után nem csoda, ha érzelmileg közelebb érzed magadhoz a partnered.

Egy ilyen együttlét segít újra elmélyíteni a kapcsolatot egy nagyobb konfliktus vagy trauma után is. 

Mindenki a saját igényeire formálhatja

Az orgazmus-centrikus, gyors és vad szex után a Karezza lassú, nyugodt technikája igazi felüdülés lehet a párnak, egy olyan élmény, amikor az együttlétet egy teljesen új aspektusból közelítik meg. A Karezzában nincsenek kőbe vésett szabályok, állhat csak érintésből, de szerepelhet benne orális szex is, és természetesen az sem baj, ha a végén mégis eljutsz az orgazmusig. 

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv