Intim zóna – Like, love, sex

Van, aki csak szexuális kalandot keres a mobilos társkereső alkalmazásokon, más viszont komoly kapcsolat reményében nyomkodja naphosszat a telefonját. Mire számíthat az, aki így próbál meg barátot, barátnőt, éjszakai partnert, netalántán férjet, feleséget találni?

A barátnőm kis híján sírva fakadt, amiért nem jött össze a match (egymáshoz passzolás) a virtuális társkeresőn egy profilfotója alapján egészen helyes sráccal. „Most mondd meg, ennyire csúnya lennék, hogy balra kellett húznia a profilképemet?” – kérdezte kétségbeesetten. Ezt-azt hallottam már ismerőseimtől a Tinderről, de most mégis olyan volt, mintha egy másik univerzum nyelvén beszélne valaki hozzám. Milyen jobbra és balra húzás, és hogy lesz abból match, ha mindkettő jobbra húzza a fényképet a telefonján? Vagy ennyire egyszerű lenne a párkapcsolat, és csak az enyémmel van valami baj?

Jobbra vagy balra?

Igazán azonban a most kicsit elkeseredett, de értelmes barátnőmön lepődtem meg, aki személyes kudarcnak fogta fel egy ismeretlen fiú elutasítását. Amikor rákérdeztem, miért érdekli egy idegen srác jobbra vagy balra húzott véleménynyilvánítása, azzal vágott vissza, hogy nem is idegen, és az orrom elé nyomta a telefonját. A fiú profilján valóban ott volt, hogy hány éves, egy rövid bemutatkozó szöveg, és néhány kép róla. Még azt is jelezte az alkalmazás, hogy valahol a közelünkben tartózkodik. Úgy látszik, ennyi adat már elegendő volt a barátnőmnek ahhoz, hogy beszélgetés nélkül is ismerősnek érezze.

Ám mint később kiderült, csak úgy tudott volna beszélgetést kezdeményezni vele, ha a fiú is jobbra húzza az ő profilképét, azaz kvázi lájkolja a profilját. Ha mindketten lájkolták volna egymás profilját, akkor indulhatott volna el a levelezés, előbb nem engedi az applikáció. Ez azért elég különös, gondoltam magamban. Hányszor van, hogy egy fotón egészen helyesnek tűnő fiútól vagy lánytól a falra tudnánk mászni, amikor megszólal? De már egy levél stílusából is sokkal több minden kiderül az illetőről, mint egy beállított profilképből.

Az itthon egyik legnépszerűbb mobilos társkereső applikációra Facebook-regisztrációval lehet feliratkozni, ugyanakkor a Facebookon nem jelenik meg, ha valaki regisztrál itt. A Tinder alkalmazás automatikusan a Facebook-profilon beállított profilképet és kort jeleníti meg az adatlapon, de a Tinderre önálló bemutatkozó szöveget lehet feltölteni. A profilkép később cserélgethető, összesen ötöt lehet feltölteni. A párkeresésnél két szempont állítható be: korra és a saját lakhelytől való távolságra lehet szűrni a potenciális jelölteket. A feldobott találatok közül jobbra húzható az illető profilképe, ha tetszik, és balra, ha nem. Kommunikáció csak akkor indulhat el, ha mindketten jobbra húzták egymás profilképét, azaz létrejön köztük a match.

Egyéjszakás vagy tartós?

„A lakhelytől való távolság szűrése nekem egyértelműen azt üzeni, hogy ez az alkalmazás a szexről szól. Bemelegíthetek valahol a közelben egy pohár borral, aztán rövid úton haza az ágyba” – ülteti át a szűrési funkciók elméletét a gyakorlatra Milán (24), aki kimondottan egyéjszakás kalandokra használja az alkalmazást.

Szerinte néhány ismerkedő levélváltás, majd egy kis iszogatás egy szórakozóhelyen bőven elég egy közös éjszakához. Aztán ha mindketten jól érzik magukat, akkor akár később is találkozhatnak. „Eleinte nagyon finoman fogalmaztam a leveleimben és ez több lánynak úgy jött le, hogy valóban randizni fogunk. Most már a második levélben nyíltan megírom, hogy én most szexuális kalandot keresek. Ha a lány partner ebben, akkor találkozunk, ha pedig nem, akkor nincs kínos helyzet később. Úgy látom egyébként, hogy sok korombeli lány is szexuális tapasztalatszerzésre használja az applikációt. Ezzel nincs semmi baj. Szerintem annyi a titka az egésznek, hogy mindkét félnek tisztában kell lennie azzal, hogy mit várhat pontosan egy Tinder-randitól.”

A teljes cikket a Családi Lap 2015 novemberi számában olvashatod el!

Szerző: Oross Veronika

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019