Így okoz gyönyört a fájdalom – mondja a pszichológus

Írta: ,

„Minél több öröm, minél kevesebb fájdalom” – hangzik a boldogság hagyományos receptje, mely azonban mintha kezdene kimenni a divatból a legújabb trendekkel. De valóban új divathóbort-e, hogy a kellemes érzésért olykor szenvednünk is kell? Dr. Brock Bastian, az ausztrál Melbourne-i Egyetem pszichológus professzora erre felel.

A fájdalom neurokémiája

1/5 A fájdalom neurokémiája

A fájdalom és a gyönyör kapcsolatának tanulmányozásához nem kell feltétlenül a hálószobáig – vagy éppen a „játszószobáig” – menni.

Aki ugyanis rendszeresen sportol, pontosan tudja, hogy a fizikai megterhelés okozta kellemetlen érzetet egy idő után emelkedett hangulat váltja fel. Sikerült bebizonyítani például, hogy a futók szervezete ópioidokat termel.


Tapasztaltad? 5 dolog, amit minden futónak tudnia kell


Ezek az idegrendszeri működést szabályozó vegyületek a szervezet természetes fájdalomcsillapítói. Felszabadulásuk során nemcsak a testi tapasztalás változik meg, hanem a hangulat is.

Olyasfajta boldogságot lehet tehát a fájdalom útján megélni, amilyet puszta öröm egyszerűen nem nyújthat.

Persze, az összehasonlítás nem hierarchikus, tehát ez az érzet nem alább- vagy feljebbvaló, hanem egyszerűen másfajta.

2/5 A fájdalom köt össze a világgal

„Az emberek folyton lehetőséget keresnek arra, hogy kitisztuljon a fejük, s ennek révén itt és most élményeket tapasztaljanak” – magyarázza Dr. Bastian, aki szerint elég csak a meditáció és a relaxáció népszerűségére gondolni, vagy azokra a pótszerekre, úgymint az alkoholra vagy a drogokra, melyek ezt alacsonyabb szinten elősegítik.

Igen ám, de a teljes ellazuláson kívül van még egy mód arra, hogy a figyelmedet csakis az adott helyzetre és pillanatra koncentráld: mégpedig a fájdalom.

Gondolj csak bele, mi történik, ha ráejtesz egy könyvet a nagylábujjadra beszélgetés közben!

Valószínűleg homályba vész az előző és a következő mondat is, amit utána felvált egyfajta tudatosabb észlelés.

A pszichológus professzor és kollégái egy kísérlet során bebizonyították, hogy akik jeges vizes vödörbe mártották a kezüket, később finomabbnak érezték ugyanazt a csokoládét.

A fájdalom köt össze másokkal

3/5 A fájdalom köt össze másokkal

„Aki élt már át katasztrófát, pontosan tudja, hogy semmi más nem köti úgy össze az embereket, mint a tömeges fájdalom” – fejtegeti Dr. Bastian, aki helyi példával élve megemlíti, hogy a 2011-es brisbane-i árvíz alkalmával 55 000 önkéntes vett részt a mentési munkálatokban.

A szakértő egy kutatásról is beszél a téma kapcsán, amely a Psychological Science című szakfolyóirat 2013 augusztusi számában jelent meg, és kimutatta, hogy a maurituis-i „kavadi” törzsi rituálé a fájdalom közös megélésén alapul, és elképesztő mértékben erősíti a csoportidentitást.

Olyannyira, hogy azok a résztvevők, akik maguk is átélték a kínokat, több pénzt adományoztak a végén jótékonysági célra, mint akik egyszerűen csak végignézték.

A fájdalom másik oldala

4/5 A fájdalom másik oldala

„A fájdalmat többnyire betegséggel, sérüléssel vagy károkozással hozzuk összefüggésbe, s figyelmen kívül hagyjuk, hogy ezeken túlmenően akár haszna is lehet.

Pedig számos egészséges tevékenység során is tapasztaljuk!” – hívja fel rá a figyelmet Bastian professzor.

Az ALS-szindróma gyógymódjának kutatását támogató „ice bucket challenge”, azaz jeges vödrös kihívás világméretű iskolapéldája volt annak, hogy a fájdalom figyelemfelkeltő erővel bír, ami jó célt is szolgálhat.

A tanulmány

5/5 A tanulmány

A szakértő szerint mindenképpen fontos megérteni a negatív testi érzet hasznát, hiszen szükség esetén ugyanez segíthet a csillapításában.

„A kedvező kontextus fokozza a természetes neurokémiai válaszok létrejöttét a szervezetben, amitől mérséklődik a fájdalomérzet” – összegzi az ausztrál doki.

Neked milyen tapasztalataid vannak a fájdalommal kapcsolatban? Képes vagy kellemes kerettörténetbe ágyazni?

Dr. Bastian tanulmányát a Personality and Social Psychology Review-ban találod, ha szeretnéd elolvasni.