Miért okoz gyönyört a fájdalom? A pszichológus válaszol

Sándor Alexandra
Írta: , Frissítve:
Miért okoz gyönyört a fájdalom? A pszichológus válaszol

Kép forrása: apid/depositphotos.com

„Minél több öröm, minél kevesebb fájdalom” – hangzik a boldogság hagyományos receptje, mely azonban mintha kezdene kimenni a divatból a legújabb trendekkel. De valóban új divathóbort-e, hogy a kellemes érzésért olykor szenvednünk is kell? Dr. Brock Bastian, az ausztrál Melbourne-i Egyetem pszichológus professzora erre felel.

„Az emberek folyton lehetőséget keresnek arra, hogy kitisztuljon a fejük, s ennek révén itt és most élményeket tapasztaljanak” – magyarázza Dr. Bastian, aki szerint elég csak a meditáció és a relaxáció népszerűségére gondolni, vagy azokra a pótszerekre, úgymint az alkoholra vagy a drogokra, melyek ezt alacsonyabb szinten elősegítik.

Igen ám, de a teljes ellazuláson kívül van még egy mód arra, hogy a figyelmedet csakis az adott helyzetre és pillanatra koncentráld: mégpedig a fájdalom.

Gondolj csak bele, mi történik, ha ráejtesz egy könyvet a nagylábujjadra beszélgetés közben!

Valószínűleg homályba vész az előző és a következő mondat is, amit utána felvált egyfajta tudatosabb észlelés.

A pszichológus professzor és kollégái egy kísérlet során bebizonyították, hogy akik jeges vizes vödörbe mártották a kezüket, később finomabbnak érezték ugyanazt a csokoládét.

A fájdalom másik oldala

„A fájdalmat többnyire betegséggel, sérüléssel vagy károkozással hozzuk összefüggésbe, s figyelmen kívül hagyjuk, hogy ezeken túlmenően akár haszna is lehet.

Pedig számos egészséges tevékenység során is tapasztaljuk!” – hívja fel rá a figyelmet Bastian professzor.

Az ALS-szindróma gyógymódjának kutatását támogató „ice bucket challenge”, azaz jeges vödrös kihívás világméretű iskolapéldája volt annak, hogy a fájdalom figyelemfelkeltő erővel bír, ami jó célt is szolgálhat.