Így okoz gyönyört a fájdalom – mondja a pszichológus

Írta: ,

„Minél több öröm, minél kevesebb fájdalom” – hangzik a boldogság hagyományos receptje, mely azonban mintha kezdene kimenni a divatból a legújabb trendekkel. De valóban új divathóbort-e, hogy a kellemes érzésért olykor szenvednünk is kell? Dr. Brock Bastian, az ausztrál Melbourne-i Egyetem pszichológus professzora erre felel.

A fájdalom neurokémiája

A fájdalom és a gyönyör kapcsolatának tanulmányozásához nem kell feltétlenül a hálószobáig – vagy éppen a „játszószobáig” – menni.

Aki ugyanis rendszeresen sportol, pontosan tudja, hogy a fizikai megterhelés okozta kellemetlen érzetet egy idő után emelkedett hangulat váltja fel. Sikerült bebizonyítani például, hogy a futók szervezete ópioidokat termel.


Tapasztaltad? 5 dolog, amit minden futónak tudnia kell


Ezek az idegrendszeri működést szabályozó vegyületek a szervezet természetes fájdalomcsillapítói. Felszabadulásuk során nemcsak a testi tapasztalás változik meg, hanem a hangulat is.

Olyasfajta boldogságot lehet tehát a fájdalom útján megélni, amilyet puszta öröm egyszerűen nem nyújthat.

Persze, az összehasonlítás nem hierarchikus, tehát ez az érzet nem alább- vagy feljebbvaló, hanem egyszerűen másfajta.

„Az emberek folyton lehetőséget keresnek arra, hogy kitisztuljon a fejük, s ennek révén itt és most élményeket tapasztaljanak” – magyarázza Dr. Bastian, aki szerint elég csak a meditáció és a relaxáció népszerűségére gondolni, vagy azokra a pótszerekre, úgymint az alkoholra vagy a drogokra, melyek ezt alacsonyabb szinten elősegítik.

Igen ám, de a teljes ellazuláson kívül van még egy mód arra, hogy a figyelmedet csakis az adott helyzetre és pillanatra koncentráld: mégpedig a fájdalom.

Gondolj csak bele, mi történik, ha ráejtesz egy könyvet a nagylábujjadra beszélgetés közben!

Valószínűleg homályba vész az előző és a következő mondat is, amit utána felvált egyfajta tudatosabb észlelés.

A pszichológus professzor és kollégái egy kísérlet során bebizonyították, hogy akik jeges vizes vödörbe mártották a kezüket, később finomabbnak érezték ugyanazt a csokoládét.