Amikor a férfi nem vágyik a szeretkezésre a kapcsolatban: mit tehetsz ebben a helyzetben?

Amikor a férfi nem vágyik a szeretkezésre a kapcsolatban: mit tehetsz ebben a helyzetben?

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Amikor a férfi nem vágyik a szeretkezésre a kapcsolatban: mit tehetsz ebben a helyzetben?

Az emberekben általában az a tévhit él, hogy a férfiakat mindig hajtják a hormonok, állandóan nyitottak a szexre, és ha a kapcsolatukban erre nemet mondanak, nagy a baj. Az igazság viszont az, hogy nem lehet ilyen egyszerűen beskatulyázni őket. Megesik, hogy valaki kevesebb együttlétet igényel úgy általánosságban, és az is, hogy épp ilyen időszakon megy keresztül.

Több oka is lehet annak, hogy egy férfi miért nem vágyik az együttlétekre. Az egyik leggyakoribb általában a hormonokban, azaz a tesztoszteron-szintben keresendő, ami 40 éves kor felett elkezd lecsökkenni – ám megesik, hogy ez fiatalabb korban kezdetét veszi. Ilyenkor a nők azt tapasztalják, hogy a párjuk nem kezdeményezi a szexet, sőt, állandóan fáradtságról panaszkodik, és a hangulata is rossz. Amennyiben arra gyanakszol, hogy ez lehet a probléma, érdemes orvoshoz fordulni, a tesztoszteron-szint csökkenését ugyanis lehet kezelni!

Sok esetben viszont ennél egyszerűbb a magyarázat. Az első kérdés, amit fel kell tenned magadnak: mindig kevésbé kívánta a szexet, vagy csak mostanában változott ez meg? Ha az utóbbi hetekben, hónapokban lett ilyen, akkor vajon mi válthatta ki ezt?

Az egyik leggyakoribb oka a szex lecsökkenésének nem más, mint maga a stressz. Ha a munkahelyén problémás a helyzet, akkor sajnos azt biztosan hazaviszi magával, még ha nem is beszél róla, ám a fizikai, mentális kimerültség is elveheti a kedvét a szextől. Ez többnyire a kisgyermekes családokban történik meg. Szakértők szerint ilyen esetben a legfontosabb, hogy ne vedd magadra a dolgot, és semmiképp se sértődj meg.

A legjobb megoldás, ha nyugodt stílusban beszélsz vele, és megkérdezed, mi az, ami miatt ennyire kimerült, és esetleg mit tehetsz, hogy levegyél némi terhet a válláról.

Szintén érdemes odafigyelni arra, hogy ne az ágyban, a hálószobában beszéljetek például arról, hogy mi az, ami mostanában nagyon stresszeli. Inkább menjetek el sétálni, és ott ejtsetek szót mélyebben a problémákról. Ha azt érzi, hogy megérted, nem sürgeted, és segíteni akarsz neki, ő is nyitottabban kezeli a dolgot.

Azt is érdemes megfigyelni, hogy ha kezdeményezed az együttlétet, a párodnak mi a reakciója. Ha ő maga nem mondja, de amikor elkezditek, már jól érzi magát, lehet, hogy a spontaneitás szikrája hiányzik a kapcsolatból.

Sok férfinél az okoz gondot, hogy nem találják elég szexinek a megszokott, rutinos dolgokat, és emiatt nem kezdeményeznek.

Ilyenkor arra kell törekedni, hogy visszahozzátok a szikrát a kapcsolatba, és te magad is kezdeményezz, ahelyett, hogy ez mindig az ő feladat legyen. 

Ha viszont a probléma már régóta adott, és úgy tűnik, a párodnak szimplán nincs igénye gyakran szeretkezni, míg neked lenne, úgy komolyabb problémával álltok szemben. Pszichológusok szerint először a saját motivációidat érdemes megnézned. Lehet, hogy nem is kimondottan a szex fontos neked, hanem az intimitás, a kötődés, és az, hogy közben figyelmet kapsz a párodtól, vagy esetleg így vezeted le a stresszt. Ilyen esetben nem is a szex gyakoriságán kell növelni, hanem sokkal minőségibb programokat, több érzelmes beszélgetést kell bevezetni. De sokan azért ragaszkodnak a gyakori együttlétekhez, mert tartanak attól, hogy ennek hiányában eltávolodnának egymástól a párjukkal, és a kötődés is gyengülne közöttük.

Magadra ismertél valamelyik állításban?

Amennyiben igen, úgy érdemes a saját problémáidról, félelmeidről is beszélned a párodnak. Muszáj átvennetek azt, hogy hogyan változtathattok a helyzeten úgy, hogy az mindkettőtöknek megfelelő legyen. A jelenlegi felállás egyikőtöket sem teszi boldoggá, és ez sajnos a pszichológusok szerint szinte mindig szakításhoz vezet. Ha szeretitek egymást, és együtt képzelitek el a jövőt, mindkettőtöknek elfogadóbbnak kell lenni, ehhez pedig idő, türelem és megértés egyaránt szükséges.

Akár terapeuta segítségét is érdemes kikérni, sok esetben ez hatékonynak bizonyul ilyenkor!

A lényeg, hogy ne csak egyikőtök várja el a másiktól a megértést, hanem mindketten tegyetek azért, hogy kompromisszumkészebbek legyetek!

VIDEO Így tedd fel helyesen a kontúrt, bronzosítót és pirosítót

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!