Ebben a pózban a legjobb az esély a teherbeesésre?

Írta: ,

Amikor a döntés megszületik, hogy kisbabát szeretnél, könnyen lehet, hogy a türelmed máris elfogyóban: teherbe szeretnél esni, és lehetőleg most rögtön. Hogy ehhez szexelni kell, az persze világos. De mégis hogyan?

Nem a misszionárius a nyerő

Egy ideig tartotta magát a nézet, miszerint a jó öreg misszionárius póz lenne a legmegfelelőbb az együttlétre, ha gyermeket szeretnétek, de nagyon valószínű, hogy ennek a hiedelemnek a hátterében egyszerű prüdéria állt: ebben a pózban fogant a legtöbb baba, mert a legtöbb ember, legtöbbször ebben a pózban (vagy mindig csak ebben) szeretkezett.

Ha a tudomány álláspontját nézzük, akkor viszonylag sok feljegyzést találunk arról, hogy a – nem túl romantikus és családbarát elnevezésű – kutyapóz lenne a legalkalmasabb a fogantatásra, ilyenkor ugyanis a leendő apa pénisze fizikailag közelebb van a méhszájhoz, vagyis a spermiumoknak rövidebb utat kell megtenniük a „célig”.

Némi utánajárással azonban kiderül, hogy szinte minden erre vonatkozó cikk és jótanács egyetlen, a Journal of Sex and Marital Therapy című lapban publikált tanulmányra vezethető vissza, ami a misszionárius pózt vetette össze a már említett figurával, és a nemi szervek helyzetéből vezette le a következtetéseit.

A kutyapóz a nyerő?

A gond ezzel mindössze annyi, hogy nincs olyan tanulmány, amely igazolná, hogy a pénisz és a méhszáj közötti távolság befolyásolná a teherbeesést – könnyű belátni, hogy ez például azt is jelentené, hogy egy nagyobb férfiassággal rendelkező férfi „termékenyebb”, mint egy kisebb pénisszel rendelkező társa, ami nyilvánvalóan nem igaz.

A legtöbb orvos szerint még az sem különösebben számít, hogy szeretkezés után feltartod a lábaidat, vagy rögtön felpattansz – igaz ugyanis, hogy ilyenkor némi spermium a gravitációnak engedve kikerül a hüvelyből, de az igazán életképesek és erősek, amelyek egyébként is esélyesek lennének a petesejt megtermékenyítésére, a helyes irányba kezdenek majd úszni, és nem okoz számukra gondot megtenni a szükséges távolságot.

Miért okoz egyre többeknek gondot a teherbeesés?

Egyre több újságcikk lát napvilágot a témában, és egyre több a termékenységi kérdésekkel foglalkozó klinika – de vajon miért tűnik úgy, mintha manapság egyre többeknek okozna gondot a teherbeesés? A kutatók szerint az egyik faktor mindenképpen a kor: kizárólag biológiai értelemben véve a nők számára a húszas éveik a legideálisabbak az utódszülésre, ám kulturális és gazdasági okok miatt ez az élethelyzet későbbre tolódott, a kor előrehaladtával pedig, ha eleinte még nem is drasztikusan, de a teherbe esés esélye is csökken.

További problémaként megemlíthetőek a kisebb részben, de szintén szerepet játszó életmódbeli sajátságok: a tápanyagszegény étkezés, a mozgásszegény életmód, a dohányzás vagy alkoholfogyasztás közvetve ugyan, de mind befolyásolhatják a termékenységet, férfiak és nők esetében is. Sok nő esetében egy kisebb ciszta, mióma vagy elzáródás teszi lehetetlenné a teherbeesést, de ha ők nem kapnak megfelelő ellátást, a probléma feltárása és orvoslása akár évekig is elhúzódhat.

Hogyan érdemes akkor szeretkeznie annak, aki gyereket akar?

A kutatók szerint a teherbeeséshez a legideálisabb póz az, ami számotokra a legkellemesebb – minden helyzetben teherbe lehet ugyanis esni, és nincs pontos feljegyzés arra vonatkozóan, hogy maga a szexpóz befolyásolná a teherbeesés esélyét – arra vonatkozóan viszont több tanulmányt is találni, hogy a női orgazmus elősegíti a teherbeesést, így ha valamire, hát erre érdemes odafigyelni.

Egyébként pedig egy kisbaba érkezése átmenetileg szinte biztosan felborítja majd a szexuális életeteket, így ha lehet, legalább addig próbáljátok meg kiélvezni a zavartalan együttléteket, és próbáljatok nem a teherbeesésen aggódni. Ha az első néhány hónapban nem történik semmi, az még teljesen normális, ha pedig fél évig nem esnél teherbe, akkor is érdemes első körben a nőgyógyászodat felkeresni, és tőle tanácsot kérni a családtervezésre vonatkozóan.