A 10 leggyakoribb nemi betegség: ezek a jelei és tünetei

A 10 leggyakoribb nemi betegség: ezek a jelei és tünetei

Címlap / Szerelem / Szex / A 10 leggyakoribb nemi betegség: ezek a jelei és tünetei

HPV, herpesz, klamídia csak néhány azok közül a nemi betegségek közül, amelyek a szexuálisan aktív emberek körében terjed. Ismerd meg a vészjósló tüneteket, hogy időben tudj cselekedni!

Szifilisz

Kis spirál alakú baktériumok, ún. „spirocheták”, amelyek leginkább nemi úton terjednek. Ha a baktériumok belépnek a véráramba és a létfontosságú szervekhez, a szifilisz nyílt sebeket okoz, így megkönnyíti a HIV és más nemi úton terjedő betegségek kialakulását.

Hogyan lehet elkapni?

Szexuális közösülés útján. Például a száj vagy nemi szervek környékén levő sebekkel átadhatók a baktériumok a szexuális partner felé.

Melyek a tünetek?

10-90 nappal a fertőzés után, piros, kemény fájdalmas sebek jelentkeznek azon a részen, ahol a baktérium-átadás történt (általában pénisz, hüvely, méhnyak, nyelv, végbélnyílás). Azonnal orvoshoz kell fordulni. Kezeléssel 2-6 héten belül eltűnnek a sebek, de ha nem kezelik a test többi részeire is tovább terjed és végzetes lehet (szívbénulást, demenciát is okozhat). 1 hónappal a fertőzés után a nyirokcsomók megduzzadnak, torokfájás, súlyvesztés, fejfájás, hajhullás jelentkezhet.

Klamídia

Bakteriális fertőzés a húgyutakban és nemi szerveken. A férfiaknál húgycsőgyulladáshoz, a nőknél kismedencei gyulladáshoz vezet. A kismedencei gyulladás tünetei: láz, szexuális fájdalom. A klamídia ízületi gyulladást, szemfertőzést is okozhat.

Hogyan lehet elkapni?

Intim szexuális érintkezés utján, testnedvekkel is terjed vagy a kézről a szemre is át lehet adni. A nők közel 75%-a, a férfiak pedig 25%-a nem mutat tüneteket. A rendszeres szexuális élettel rendelkezők érdemes átessenek rendszeres orvosi vizsgálatokon.

Melyek a tünetek?

A férfiaknál: fájdalmas vizelés, a pénisz fehér folyása, herefájdalom.
A nőknél: viszketés, égő érzés a nemi szerveknél, zöldes hüvelyi folyás, tompa kismedencei fájdalom.

Veszélyes?

A férfiaknál a herék ízületi gyulladását váltja ki. A nőknek a méhnyakjuk fertőződik és kismedencei gyulladás áll be. Terméketlenséget/sterilitást okozhat, ha nem kezelik. Ha átadódik a csecsemőnek, a szülési folyamattal szemfertőzések és tüdőgyulladás léphet fel.

Tripper (gonorrhea)

A gonococcus baktérium által okozott fertőzés, sötét, meleg, nedves helyeken terjed, mint a méhnyak, pénisz, torok vagy végbél. A nőknél kismedencei gyulladást okozhat, amely kezeletlenül terméketlenséghez és nagy betegséghez vezethet.

Hogyan lehet elkapni?

Szexuális együttlét útján, vagy a nemi szervek érintésével.

Melyek a tünetek?

2-9 napig tünetmentes, majd gyakori égő, fájdalmas, zavaros vizelés, a pénisz vagy hüvely sárgás folyása jelentkezik. A férfiak pénisze kivörösödhet és fájdalmas lehet.

Egyéb tünetek: torokfájás, nyirokcsomó-duzzanat, váladékos végbélnyílás vagy húgycső. Néha tünetmentes. Kezeletlenül a nőknél kismedencei gyulladást okoz, a férfiaknál krónikus fájdalmas prosztata-fertőzést és ejakulációt. Mindkét nemnél vakságot vagy szemfertőzést okozhat. A terhes nők megfertőzhetik a magzatot.

Herpesz

Fájdalmas, hólyagos sebek a szexuális közösülés pontján: hímvesszőn, hüvelyen, végbélnyíláson, néha a száj környékén.

Hogyan lehet elkapni?

Igen ragályos, nyitott sebek útján terjed. A sebek kialakulása előtt és begyógyulása után is terjedhet. Nemcsak szexuális úton, egyszerű érintéssel is terjed.

Melyek a tünetek?

Az érintkezés után 2-10 napon belül fájdalmas hólyagok jelenhetnek meg az érintkezési felületen. Tünetek: duzzadt nyirokcsomók, izomfájdalom, láz, fejfájás, fájdalmas sebek/hólyagok. Korai kezeléssel hamar elmulasztható.

VIDEO Így tedd fel helyesen a kontúrt, bronzosítót és pirosítót

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»