5 mód, hogy rendezni tudjátok a szex miatti konfliktust

Írta: ,

Túl kevés? Túl sok? Egyszer ő hárít, aztán pedig te nem akarod? Vagy hiába próbálkozik, messze elkerül az orgazmus? A szexuális problémákat mindenképpen közösen kell megoldanotok. Thomas F. Crum könyvéből, a The Magic of Conflict-ból szedtük most össze, milyen stratégiákhoz folyamodhatsz ilyenkor.

Elkerülés

1/5 Elkerülés

Noha messze nem ez számít a leghatékonyabb konfliktus-megoldási módnak, olyan gyakori, hogy muszáj róla szót ejteni. Sőt, akár még működhet is!

A lényeg, hogy a szexuális probléma jelentkezésekor ne tulajdoníts neki nagy jelentőséget. Persze, ez csak akkor megy, ha zavaró apróságról van szó – oltári nagy gond esetén nem.

Ideiglenes bajoknál nyújthat megoldást, amikor a partnered például már egy hete fáradtság miatt visszautasít, miközben tudod, hogy a munkahelyén tényleg extra nagy a hajtás.

Sajnos nem kis feladat eldönteni, mikor érdemes az elkerülő stratégiát választani, egyetlen próbálkozást azonban megér.

Máris mondjuk a többit, amit elővehetsz szükség esetén.

Elfogadás

2/5 Elfogadás

Megeshet, hogy időközben rájössz: együtt tudsz élni a partnered szexuális igényeivel.

Ha például neki magasabb a libidója, és heti 3-4 együttlétet szeretne, míg te beéred kettővel, megfelelő körülmények mellett egy kis gyakorítás neked is jól jöhet.

Az elfogadásnak akkor kiemelt a jelentősége, ha a partnered számára nagyon fontos dologról van szó, te pedig ugyanabban a témában alkuképesnek bizonyulsz.

Szigorúan tilos bevetned, ha az alkalmazkodást bármilyen szinten negatívnak éled meg, továbbá úgy érzed, hogy áldozatot hozol érte.

A szex nem az önfeláldozás helye!

Erőltető elutasítás

3/5 Erőltető elutasítás

Amikor gyors döntést kell hozni, sikerrel járhatsz a lehető leghatározottabb fellépéssel is.

Nem számít, ha a másikból ez ellenérzést vált ki – kénytelen vagy ezt alkalmazni, amikor a partnered valamire rá akar venni, te pedig határozottan kijelented, hogy ebbe nem mész bele.

Akár a fizikai erőd bevetésével. Az efféle reakció általában nem mérlegelés eredménye, hanem zsigerből jön, éppen ezért nincs is értelme finomításról beszélni.

Egy percig se legyen lelkiismeret-furdalásod amiatt, hogy erővel utasítottad vissza, ami nem tetszik!

Kompromisszum

4/5 Kompromisszum

A felsoroltak közül ez az első ideálisnak tekinthető konfliktuskezelési mód, amelynél mindkét fél úgy érezheti, teljesülnek a saját igényei.

Hosszú távú párkapcsolatban mindenképpen törekedni kell a nyílt és hatékony kommunikációra, melynek során meg tudjátok beszélni a testiségben tapasztalt különbségeket, megoszthatjátok egymással a véleményeteket, és közösen kitalálhattok valamit a jövőre nézve.

A kompromisszum egyetlen hátránya, hogy csakis egymást nem kizáró elvárások mellett teljesülhet.

Ilyen éles ellentét esetén kénytelenek lesztek visszalapozni az előző három stratégia valamelyikéhez.

Együttműködés

5/5 Együttműködés

Szexuális problémáknál kiemelten fontos szerepe van az együttműködésnek.

Bár az ideiglenes gondokat valóban megoldhatja akár az első, elkerülésre vonatkozó stratégia, a hosszú távon fennmaradó bajokat nem szerencsés a szőnyeg alá söpörni, mert elképesztő feszültség származhat belőle.

Ha nem az a leglényegesebb számodra, hogy napokon belül elháruljon a nézeteltérés, az igényeitek őszinte megbeszélése mellett gondoljátok át, mit tehettek közösen a túllendülésért.

A közösen kidolgozott terv még közelebb hoz egymáshoz benneteket lelki szinten, ami ugyancsak hozzájárul a kiegyensúlyozott viszonyhoz köztetek.

Úgy érzed, hogy az otthoni megoldási stratégiák már kevésnek bizonyulnak a probléma rendezéséhez? Bátran avassatok be egy szakértőt, mert elképzelhető, hogy párkapcsolati tanácsadásra, illetve szexuálterapeutára van szükségetek.

Egy külső szakember nézőpontja rengeteg pluszt jelent!