Mindenkinek van típusa, aki iránt vonzódik: 5 dolog felelős érte, a tudomány szerint

Szőke Angéla
Írta: ,
Mindenkinek van típusa, aki iránt vonzódik: 5 dolog felelős érte, a tudomány szerint

Kép forrása: unsplash

Bármennyire is hangoztatja valaki, hogy teljesen mindegy neki, jövendőbelije hogy fog kinézni, mindenkinek van típusa. Ez teljesen természetes dolog és sokszor meg sem tudjuk magyarázni, de a tudomány választ ad erre is. Nézzük, milyen külső és belső tulajdonságokhoz vonzódunk, és miért.

1. Ödipusz-komplexus

Csehországban végeztek egy kutatást több mint ezer résztvevővel, amiben arról kérdezték az embereket, milyen színű haja és szeme volt az előző partnereiknek, illetve az ellenkező nemű szülőjének.

Az eredmény az volt, hogy az esetek többségében olyan párt választunk, akinek olyan a szeme színe, mint – nők esetében – apánknak, férfiak esetében pedig az anyánknak.

Sőt, ha mindkét szülőnek ugyanolyan színű szeme volt, ez a tendencia még erősebben megmutatkozott. (Érdekes, a hajszín nem volt meghatározó.) Bizony, Freud Ödipusz-komplexus elmélete itt is megmutatkozik. Emlékezz vissza, milyen szemszínű exeid vannak. Van hasonlóság?

2. Mindenkiben önmagunkat keressük

A tudósok szerint az úgynevezett „bevésődés” is felelős ezért, azaz „szüleink bizonyos tulajdonságait magunkévá tesszük és később ezt használjuk sablonként, mikor párt választunk”, magyarul azt részesítjük előnyben, amit már ismerünk.

Ezen kívül van még egy faktor, név szerint a „homogámia”, mely azt jelenti, hogy önkéntelenül is olyan emberekhez vonzódunk, akik magunkra emlékeztetnek minket. Ezt nem úgy kell érteni, hogy párunknak pont úgy kell kinéznie, beszélnie és viselkednie, mint nekünk, de tudat alatt mégis azt keressük, aki hasonlít ránk.

3. Az ellentétek vonzzák egymást vagy nem?

A vonzás törvényének egyik alapja, hogy olyan embert választunk társnak, akinek a védekező mechanizmusai passzolnak a miénkhez. Hogy ez mit jelent? Hogyha mi úgy „védekezünk” konfliktushelyzetben, hogy elhallgatunk és passzívvá válunk, akkor olyan párt választunk, aki kiabál és teátrális.

Ha bizonytalanok és ragaszkodóak vagyunk, akkor olyat választunk, aki inkább távolságtartó és rideg.

Az irányításra hajlamos emberek pedig gyakran választanak maguk mellé tétova partnert. Azért teszünk így, mert a másik „mintája” tökéletesen kiegészíti a miénket.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba