5+1 dolog, amit semmiképp ne tegyél egy nagy veszekedés után

Marcali Nóra
Írta: ,

Sokszor mondják, hogy egy igazán szenvedélyes kapcsolathoz a viták, veszekedések is hozzátartoznak, ha pedig te és a párod is heves vérmérsékletűek vagytok, akkor ez bizony néha elkerülhetetlen. De ahogy az életben minden, a vitatkozás is tanulható, az pedig pláne, hogy utána hogyan ne nyomja rá a bélyegét a kapcsolatotokra. És persze ne feledd: vita után édes a békülés.

1. Ne légy távolságtartó

Persze nem lehet egy komolyabb veszekedés után azonnal úgy viselkedni, mintha mi sem történt volna, de meg kell tanulnod kezelni a helyzetet.

Az élet megy tovább, ha pedig a vita nem vezet szakításhoz vagy végleges eltávolodáshoz, akkor rendezd le magadban és ne büntesd a másikat hallgatással, sértődéssel, hiszen ez a fajta hidegháború mindkettőtökre káros hatással lehet

2. Ne fordítsd ellene azokat a dolgokat, amiket a vita hevében mondott

Ismered a mondást, hogy „ami Vegasban történt, az Vegasban is marad”? Valahogy így van ez a vitákkal is: amit a vita hevében, első mérgedben mondtál, te sem szívesen hallanád vissza később, hiszen talán nem is gondoltad komolyan. Ilyenkor elszabadulnak az indulatok és bizony néha olyasmi is elhangozhat, amit egyik fél sem gondol komolyan. Ne vágj a másik fejéhez semmit, amit meggondolatlanul mondott, és amit valószínűleg már ő maga is bán.

3. Ne zárjátok le a vitát, amíg nem sikerül tisztázni az okokat

Ha azelőtt szőnyeg alá söpritek a problémát, hogy valóban megoldanátok, azzal csak elodázzátok a nehéz helyzetet. Persze előfordulhat, hogy egy komolyabb ellentétről van szó – ebben az esetben meg kell tanulnotok „szünetet tartani” a vitában, és amikor mindkét fél készen áll, akkor folytatni a beszélgetést, átgondoltan, talán nyugodtabb hangnemben. Ha befejezetlenül zártok le egy vitát, akkor biztos, hogy mindkettőtökben marad majd tüske.

4. Ne sértődj meg

A vita is a kommunikáció egyik formája, így semmi okod megsértődni azon, ha eltér a véleményetek.

Egymás iránti tisztelettel is lehet vitatkozni, anélkül, hogy valóban bántanátok a másikat, és biztosan a párodnak sem az a célja, hogy a lelkedbe taposson.

Ha úgy érzed, hogy elakadt a vita, akkor egyszerűen ahelyett, hogy tovább szajkóznád az igazadat, inkább állj elő konstruktív, kompromisszumos megoldással, amely előremozdíthatja a helyzetet.

5. Ne tekintsd negatív dolognak a vitát

Az, hogy a partnerednek és neked vannak vitáitok, valójában pozitív dolog, hiszen azt jelenti, hogy mindkettőtöknek fontos a kapcsolat, szeretnétek közös nevezőre jutni és dolgoztok is ezen. Ahogy telik-múlik majd az idő, egyre többször találjátok meg a közös hangot és egy-egy vita előre is lendítheti a köztetek lévő összhangot, elvezethet egy következő lépéshez.

+1. Ne bánkódj a véleményed miatt

A viták végén gyakran elhangzik, hogy „nem úgy gondoltam”, de soha ne mondd ezt, ha nem igaz. Nem robbant volna ki köztetek a veszekedés, ha nem gondoltál volna valamit nagyon is komolyan. Persze nem mindegy, hogy milyen formában közlöd a mondandódat, de azt, hogy más a véleményed, mint amit a párod gondol, soha ne bánd!

Kép forrása: dekazigzag/depositphotos.com

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv