Hogyan változtat meg téged 18 hónapnyi házasság? Pozitív és negatív változások

Szirák Viki
Írta: ,

A házasság sokkal többet jelent annál, hogy van valaki az életedben, akit szeretsz. Ott vannak az anyagiak, az életmódotok, az életre szóló családi döntések, és valószínűleg még ennél is több olyan dolog, amit nem feltétlenül tudsz, amikor igent mondasz. És adj hozzá még egy dolgot ehhez a listához: az esküvő utáni változást.

Mindannyian szeretnénk azt hinni, hogy sosem változunk meg. Hogy a körülmények nincsenek nagy hatással ránk, és hűek maradunk ahhoz, akik mindig is voltunk. Bármennyire is szépen hangzik ez, a valóság általában nem feltétlenül ilyen. Kutatók pedig arra próbálták megtalálni a választ, vajon a házasság képes-e megváltoztatni a feleket (és ha igen, milyen mértékben), ehhez pedig egy kutatást is elvégeztek.

A felméréshez 169 olyan házaspárt kértek fel, akik éppen kimondták a boldogító igent, és ezek után másfél éven át vizsgálták őket.

A kutatócsoport a fél éves, az éves és a 18 hónapos fordulókon találkozott a felekkel, hogy lássák, mi a helyzet a kapcsolatukkal. Ezeken az alkalmakon a házaspároknak öt téren kellett pontozniuk magukat:

  1. Milyen gyakran szeretnek kimozdulni otthonról?
  2. Mennyire kíváncsiak intellektuálisan?
  3. Mennyire megbízhatóak, és mennyire ragaszkodnak a tervekhez?
  4. Milyen mértékben közreműködőek egymással?
  5. Mennyire depressziósak, dühösek, stresszesek?

Az eredmények szerint pedig a párok életében bekövetkező változások egyszerre voltak jók, rosszak, és meglepőek is. Érdekes módon a válaszok majdnem ugyanolyanok voltak, függetlenül attól, kivel beszéltek a kutatók. Nem számított a két fél közötti korkülönbség, a demográfia, a házasság előtti kapcsolatuk hossza, és az sem, vannak-e már gyermekeik.

Vagyaim.hu

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?