Miért kerülnek szinte törvényszerűen válságba 7 év után a kapcsolatok?

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Egy párkapcsolatban számos fordulópont akad: az első randevútól kezdve az összeköltözésen át egészen az esküvőig, gyermekvállalásig. De mi a helyzet azzal a bizonyos hetedik évvel? Tényleg félni kell tőle? Egyáltalán miért került be a köztudatba úgy, mint tipikus vízválasztó?

Kapcsolati periódusok – van alapjuk?

A szerelem intenzív és igazán szenvedélyes időszakát az első három évre teszik, amikor ténylegesen mérhető kémiai folyamatok játszódnak le a szerelmesek szervezetében. Ez szép fokozatosan lecseng, átveszi a helyét a mély szeretet, a törődés és bizony a mindennapok forgataga.

Sokszor észre sem vesszük, mennyire szaladnak mellettünk az évek, egészen addig, amíg el nem jutunk egy újabb fordulóponthoz.

A hetedik év általában ilyen, és messze nem csak a babonák végett, bár az ezoterikus gondolkodású emberek szentül hiszik, hogy a hetes számnak komoly karmája van.

Sokan vélik úgy, hogy különösen nagy hangsúlyt kell fektetnünk rá, és nem csak a hetedik évfordulót illetően, ugyanis a hetedik hónapforduló éppúgy sorsdöntő, mint a tizennegyedik, vagy éppen huszonegyedik év.

Miért kerülnek szinte törvényszerűen válságba 7 év után a kapcsolatok?

Hét hónap együttlét általában pont elég arra, hogy el tudd dönteni, van-e ennek az egésznek jövője vagy nincs. Már alaposan ismeritek egymás szokásait, jó és rossz tulajdonságait, és – adott életkor után – bizonyára az összeköltözést pedzegetitek (vagy akár már túl is vagytok rajta). Akárhogy is legyen, hét hónap elég arra, hogy kiderüljön, külön utakon kell-e majd járnotok, vagy remekül működtök együtt is.

Ezután következik a hetedik évforduló, ameddig rengeteg minden történik veletek. Hét év már annyira sok idő, hogy az emberek elkezdenek gondolkozni azon, mit értek el eddig a párkapcsolatukban, és merre tartanak, mit hozhat nekik a jövő.

Természetesen ez a fordulópont nem mindenki életében jön el éppen ekkor: azok, akik jellemzően a mának élnek, vagy nem esik nehezükre, hogy komoly és fájdalmas döntéseket hozzanak, sokszor előbb eljutnak a mérlegelésig vagy akár a szakításig. De a hetedik év már tényleg olyan nagy időtartamot ölel fel, hogy még azok is döntéshelyzetbe kerülnek, akik aztán valóban nem kapkodnak el semmit.

Legolvasottabb cikkek

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató

Vagyaim.hu

Fókuszban

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell