Válni: szépen vagy csúnyán? – Párok mesélnek

Családi Lap
Írta: ,

Sajnos az utóbbi időben igencsak átértékelődött a holtomiglan-holtodiglan, a fogadalom ellenére sok házaspár inkább elválik, és meg sem próbálja megmenteni a kapcsolatát. Egy válás sosem leányálom, általában mindkét felet megviseli, ugyanakkor mégsem lehetetlen, hogy – a lehetőségekhez mérten – szépen mondjunk búcsút egykori szerelmünknek.

– Nekünk nem sikerült szépen elválnunk – meséli M. Csilla (38). – A mai napig nem értem, mások hogyan tudják átvészelni a gyerek születése körüli káoszt. Mert nálunk ott kezdődtek a bajok. Mérhetetlen igazságtalanság, hogy mennyire várod a gyermekedet, utána pedig épp a megváltozott helyzetet nem vagy képes jól kezelni. Ha durván akarok fogalmazni, akkor épp a gyerek miatt távolodtunk el egymástól. Amennyire jó volt kettesben, valahogy hármasban annyira nem tudtunk együtt létezni, egyszerűen nem működött jól.

Egy titok miatt borult minden

Csilla és Zoli (37) hét évvel ezelőtt még boldogan szervezte az esküvőjét. Mivel egy Budapest melletti kisvárosban éltek, a lakodalmuk is a helyi, híres romantikus-vintage étteremben zajlott másnap hajnalig. A kertben befőttesüvegekbe tett mécsesek, fák közé akasztott lampionok, Csilla haján mezei virágból font koszorú, Zolin is minden hófehér, a laza ing és a vászonnadrág, mintha az erdőből tévedtek volna a násznép közepére. Pont kilenc hónap múlva megszületett Dani, akit mindketten nagyon vártak, mégis – akkor még észrevétlenül – valami kezdett megváltozni.

Csilla egyre mogorvább lett attól, hogy egész nap bezárva érezte magát a gyerekkel, Zoli pedig nem ért haza előbb este nyolcnál. Hétvégén nem egyszer szervezett a barátaival borhétvégéket, biciklitúrákat Csilla nélkül, hiszen a gyerekkel úgysem tarthatott volna velük. Egyszer csak azon kapták magukat, hogy hónapok óta nem bújtak össze egymással, idejük nagy részét külön töltötték. Ha hármasban elmentek valahová, akkor is Csilla foglalkozott a gyerekkel, mindig ő volt „szolgálatban”. A feszültségek, konfliktusok, nézeteltérések veszekedéseket generáltak, olyan ellenségekké váltak, amire egyikük sem gondolt kapcsolatuk kezdetén. Az utolsó csepp a pohárban egy véletlenül kipattanó titok volt, Zoli ugyanis viszonyt kezdett egy kolléganőjével. Semmit nem jelentett neki a liezon, de Csilla még azon a héten ügyvédet keresett, hogy elváljon. A bíróság egész hamar, egy év alatt kimondta a válást. Csilla azóta sem tud megbocsátani Zolinak, ezért – saját bevallása szerint is – a gyereken keresztül áll bosszút azzal, hogy különböző indokokkal gátolja a láthatást. (A statisztikák szerint a két legfőbb válóok a megcsalás, félrelépés, hűtlenség, illetve az alkoholizmusból eredő problémák – a szerk.)

Párhuzamos igazságok

A házasságkötéshez mindkét fél akarata szükséges, míg a váláshoz elég csak az egyiküké. Egy válás soha nem tartozott a tündérmesék kategóriájába, rengeteg negatív érzelem (indulat, harag, megbántottság, szomorúság) kavarog ilyenkor a felekben. Mégis, vajon ránk, magyarokra mennyire jellemző, hogy képesek vagyunk szépen búcsút inteni a másiknak?

– Azt mondják, a magyarokban ott rejtőzik a perlekedő hajlam, mégis, mindkét esetre akadnak bőven példák. Talán csúnya válásból több akad, hiszen mégiscsak egy kudarccal végződő életszakasz lezárásáról van szó, de igenis létezik szép válás – jelenti ki a téma szakavatott szakértője, dr. Tausz Judit ügyvéd, aki szerint a hetedik év valóban kritikus szám. – De nemcsak ez, hanem az első gyerek születése is vízválasztóként működhet, sok házasság ekkor kerül hullámvölgybe. Mások egy már döcögő házasságot szeretnének gyerekvállalással megoldani, ami hiba. És azt is tapasztalom, hogy ma sokkal hamarabb feladják a házasságért való küzdést, mint régen, nem próbálkoznak különböző megoldásokkal, csak leporolják a kezüket, hogy akkor ennyi volt!

A teljes cikket a Családi Lap 2016 szeptemberi számában olvashatod el!

Szerző: Kormos Olga

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019