Válás esküvő után, avagy mi vezet a gyors szakításhoz?

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy pár záros időn belül ne esküdjön meg, ha ki akarja fejezni az összetartozását. Manapság ez egyáltalán nem elvárás, sokan hosszú éveken keresztül élnek együtt, családot alapítanak, mégpedig anélkül, hogy összeházasodnának. Mások célként tűzik ki az esküvőt, és mindent meg is tesznek azért, hogy a nagy nap tökéletes legyen. De mi jön ezután? Miért válik el manapság is a házastársak 50%-a?

Túl korán vágunk bele

Mivel a házasságkötés valójában egy csodás szertartás, sokan csak erre koncentrálnak, nem a kapcsolatukra.

Éppen ez az elsődleges oka annak, hogy többen felelőtlenül, meggondolatlanul vágnak bele a hivatalosításba, ami sajnos csak ideig-óráig működhet.

Ha a rózsaszín köd még fel sem szállt, természetes, hogy csupán a szépre, a jóra koncentrálunk, de a problémák attól még ott bújnak a háttérben, hogy orvoslásukra nem akarunk figyelmet fordítani. 

A rövid időn belül megejtett házasságok nagy része válással végződik, hiszen a felek még nem ismerik kellőképpen egymást, rábízzák magukat az esküvő jótékony hatásaira, pedig a kapcsolat ápolása messze nem ezen a szinten kezdődik.

Az esküvőtől várjuk a megváltást

A másik gyakori ok nem feltétlenül a fiatal kapcsolatokat érinti, sőt, sokszor jellemzőbb a hosszantartó, évek óta zajló viszonyokra.

Nem mindenki tekint úgy az esküvőre, ahogy kellene, nem ünnepnapként, boldog pillanatként, sokan egyfajta kötelességként fogják fel a szertartást.

Erre a kötelességre „kényszeríthet” minket a családunk, a partnerünk, vagy éppen a kortársnyomás, de ha nem akarjuk igazán az örök életre szóló összetartozást, akkor könnyen lehet, hogy éppen a házasságkötés nyitja fel a szemünket. 

Ha valamikor, akkor az esküvő tájékán át kell gondolnunk a kapcsolatunkat, és sajnos nem biztos, hogy kellemes látványban lesz részünk.