Vajon miért jó fiatalon családot alapítani?

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Vajon miért jó fiatalon családot alapítani?
A legtöbbször csak negatívumokat hallunk arról, ha valaki fiatalon házasságra, esetleg családalapításra adja a fejét. Túlnyomórészt a „pár év múlva úgyis megbánják” címke az, amit rásütnek az ifjú párra. De tényleg ennyire rossz, ha valaki fiatalon házasodik?
Közös élet felépítése
Azok, akik már felnőttként kerülnek össze, valószínűleg komoly egzisztenciával rendelkeznek, nem úgy, mint a fiatalok. Felnőttként jóval nehezebb az egyik tagnak hátrahagynia a már felépített lakását, a biztos munkahelyét csak azért, hogy együtt élhessen a másik féllel. A felnőtt kapcsolatok sokszor már eleve lemondással indulnak, s ez a saját életét feladó félnek egyáltalán nem könnyű. 
 
Fiatalon még ilyenről nincs szó, a közös élet építése együttes erővel történik, nem pedig kilométerekre a másiktól.
Nagyobb hajlam a kompromisszumokra
A húszas vagy a harmincas évek végén már mindenkinek jól berögzült szokásai vannak. Ha más nem, akkor is ott van a biztonságot nyújtó napirend, amiben ritkán van helye egy partnernek. Vagy ha van is, elvárjuk, hogy a másik alkalmazkodjon a rigolyáinkhoz, ez azonban nem mindig problémamentes. 
 
Fiatalon – bár még kevesebb a tapasztalatunk –, sokkal könnyebben hozzáidomulunk a partnerünk életkörülményeihez, hiszen az valószínűleg könnyen összeilleszthető a sajátunkkal. Ráadásul életünk e szakaszában egyébként is folyamatosan alkalmazkodunk (középiskola, kollégium, munkahely, költözés…), nem jelent tehát újdonságot az új rutin kialakítása, míg felnőttként ugyanazt a jól bevált ütemtervet folytatjuk évtizedek óta.

Fókuszban

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv