Uralma alá vett a zöld szemű? 4 tipp, hogy jól kezeld a féltékenységet

Írta: ,

Szinte biztos, hogy életed során te is voltál már féltékeny, ez ugyanis egy kapcsolatban teljesen normális. Általában nem is a féltékenységgel magával van a probléma, sokkal inkább azzal, hogy ezt miként kezeljük, illetve kommunikáljuk a másik fél irányába. Az érzés megosztása fontos, de nem az a legjobb taktika, ha jelenetet rendezünk vagy fékevesztetten hisztizünk. Mivel tudjuk, hogy ennek az érzelemnek a leküzdése nagyon nehéz, úgy döntöttünk, hogy hozunk neked néhány tippet, melyek segítségével könnyedebben veheted ezt az akadályt.

Mély levegő! Kép forrása: unsplash

1/4 Mély levegő!

Ahhoz, hogy le tudd küzdeni a féltékenységet az első és legfontosabb, hogy lenyugtasd magad.

Persze, tudjuk, hogy ezt csak mondani könnyű, a gyakorlati kivitelezése már sokkal nehezebb, de ilyenkor gondolj mindig arra, hogy kellemetlen helyzetbe hozod a párod és persze magadat is, főleg, ha az egész alaptalan volt.

Mielőtt cselekszel, inkább vegyél egy mély levegőt és próbálj nyugodt hangon elbeszélgetni vele az érzéseidről, gondolataidról. Reméljük nyílt és nyugodt választ kapsz majd a párodtól.

 

Beszéld meg vele higgadtan Kép forrása: unsplash

2/4 Beszéld meg vele higgadtan

A dühkitörésnél sokkal többre mész azzal, ha leültök a kedveseddel és elmondod neki, hogy mi bánt, mik a fenntartásaid és a félelmeid.

Egy érett, komoly, felnőtt beszélgetés százszor többet ér, mint egy ijesztő flúgos futam a részedről, aminek se eleje se vége.

Mi értelme konfliktus helyzetet teremteni, ha nyugodt körülmények között is lehetőségetek van átbeszélni a dolgaitokat? Kerüld el a felesleges vitákat, ne szíts veszekedést, inkább törekedj a probléma megoldására!

Rendben van az önbizalmad? Kép forrása: unsplash

3/4 Rendben van az önbizalmad?

A helyzet az, hogy a féltékenység gyakran nem is a másik félről, sokkal inkább rólunk szól, ugyanis sok esetben nem érezzük magunkat elégnek.

Ha úgy érzed,  tényleg úrrá lesz rajtad a féltékenység, előbb nézz magadba és próbáld meg átgondolni, hogy mégis milyen szituáció váltotta ki belőled ezt az érzést.

Ha például azt véled felfedezni, hogy a párod az utcán szemrevételezett egy hosszú lábú szőke lányt, te pedig alacsony barna vagy, akkor felmerülhet a kérdés, hogy biztos rendjén van az önbecsülésed? Persze ez most nagyon bagatell, de a lényeg, hogy gyakorta pontosan a saját elégedetlenségünk és önbizalomhiányunk okozza a féltékenységet.

Ezen kizárólag te tudsz változtatni és csakis úgy, hogy közben teljesen őszintén beszélsz az érzéseidről a párodnak.

 

Zárd le a múltat! Kép forrása: unsplash

4/4 Zárd le a múltat!

A féltékenység gyakran valamilyen múltbéli sérelemre vezethető vissza - talán az előző párod megcsalt, ami miatt a jenlegi párodban sem vagy képes megbízni. Ez persze szörnyű dolog, de egyáltalán nem jelenti azt, hogy a mostani társad is bántani fog. Sőt!

Fontos, hogy megértsd: a múltbéli rossz élményeknek és sérelmeknek semmi közük nincs a mostani párodhoz.

Éppen ezért mielőtt vitába keverednél a pároddal, gondold át alaposan, hogy jogos-e e felvetés.

Ha úgy érzed, hogy csak a zöld szemű szörny kerített hatalmába, akkor inkább mondd el a párodnak, hogy milyen sérelem ért korábban és próbáljátok meg együtt leküzdeni a benned kialakult gátakat.