Emiatt nem jó, ha túlgondoskodó vagy a kapcsolatodban - több a hátránya, mint az előnye

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Emiatt nem jó, ha túlgondoskodó vagy a kapcsolatodban - több a hátránya, mint az előnye

Kép forrása: unsplash

Több olyan nőt ismerek, aki inkább anyja és szolgálónője a férjének, mint valódi társa. A gondoskodás és a túlgondoskodás közt hatalmas a különbség. Gondoskodom róla, mert szeretem, ezért odafigyelek rá és figyelembe veszem az igényeit, mindeközben nem leszek az ő alárendeltje.

De miért művelik ezt saját magukkal a nők? Én például el sem tudom képzelni, hogy olyan férfival éljek együtt, aki szanaszét szórja a szennyesét a lakásban, mert tudja, hogy úgyis össze fogom szedni, esetleg képes éhezni addig, amíg nem gondoskodom neki ételről. Másoknál viszont ez az alapfelállás, amire a nők még rátesznek egy lapáttal.

Amikor még minden új és izgalmas

A párkapcsolatok indulásakor óhatatlan a puhatolózás, hiszen ez az az időszak, amikor megismerjük a másik igényeit, és a rózsaszín ködnek köszönhetően ezeket könnyen el is fogadjuk. Ilyenkor még normálisnak tekinthető, hogy folyton babusgatjuk, körbeugráljuk és kiszolgáljuk a másikat. Szeretnénk a legjobb oldalunkat mutatni, és a legkedvesebb énünket vesszük elő, örömmel segítjük ezért a partnerünk mindennapjait.

A túlgondoskodás elleni érvek nem is arról szólnak, hogy megszüntesd ezt a támogatást, vagy éppen távolságtartóan, esetleg utálatosan viselkedj a szerelemeddel. Azonban észre kell venned, ha nem partneri, hanem szinte anya-fia viszonnyá lépett át a kapcsolatotok, mert ez hosszútávon minden, csak nem egészséges. Lássuk, mi mindent idéz elő ez a magatartás!

Megbomlanak a szerepek

A túlgondoskodás egyik legnagyobb hátránya, hogy a partnered is megszűnik férfinak lenni. Ha valakit gyerekként kezelnek, kiszolgálnak otthon, az idővel alkalmazkodik ehhez a szerephez és azzá válik.

Ha a szerelmed otthon nem tud ebben a szerepben kiteljesedni, akkor előbb-utóbb máshol fog módot találni arra, hogy ismét önmaga lehessen. Az anyáskodó nők leginkább attól tartanak, hogy nem felelnek meg az elvárásoknak, és a férjük elhagyja őket, holott pont a túlzásba vitt gondoskodással érik el, hogy a férfiak máshol keressék a boldogságot. 

Állandósul a feszültség

Egy túlgondoskodó nő jónak, szükségesnek érzi mindazt, amit tesz és nem is esik nehezére, hogy kiszolgálja a szerelmét. Azonban azzal, hogy tényleg mindent megtesz helyette, megbomlik a partneri egyensúly, és ez láthatatlan feszültséget generál a felek közt. Sajnos problémát szokott okozni az is, hogy amíg mindez nem válik világossá, a férfiak érzik a belső feszültséget, csak nem tudják hova tenni – ahogy te se, hiszen mindent megteszel azért, hogy ő boldog legyen.

Ez állandó konfliktushelyzetet teremt otthon, ráadásul idővel az elutasítással is szembesülni fogsz.

A férfiak többsége idővel besokall, és zavaróvá válik számukra a totális kiszolgálás, valamint a babusgatás. A szerelmed is úgy fogja érezni, hogy már megfullad ettől az egésztől és sokkal inkább menekülni fog, minthogy örömmel térjen haza hozzád. 

Túlzásba vitt megfelelési kényszer

Mindenki meg akar felelni a szerelmének, baj is lenne, ha nem így állnánk a párkapcsolatunkhoz. Azonban a túlgondoskodó nők jellemző módon nem találják ezen a téren az összhangot, és mindenben tökéleteset kívánnak nyújtani: hibátlan anyák, feleségek, szakácsnők, takarítónők akarnak lenni, és még sorolhatnánk tovább a magukra vállalt szerepeket.

Mivel gyakorlatilag lehetetlen ennyi szerepben 100%-osan teljesíteni, idővel felbukkan az életetekben az önbizalomhiány – ezt a legtöbb nő a visszaigazolások bezsebelésével próbálja kompenzálni, amit viszont alig fog kapni.

Mivel jellemző, hogy a túlgondoskodás alá vetett férfiak „megszokják a jót”, természetesnek veszik a kiszolgálást és a szeretgetést, a dicséretek szép lassan elfogynak. A nők a visszajelzést követelve állandóan kérdéseket tesznek fel, ami megint csak a sértődések, nézeteltérések melegágya lesz. Extra nehézségként még az is elősegíti az eltávolodást, hogy a férfi sokkal kevésbé vonzódik egy önbizalomproblémás nőhöz.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba