5 meglepő tudományos tény a boldog párokról

Írta: ,

Valóban csak a kémián múlna? A tudomány szerint a boldog párok maguk is tesznek azért, hogy a kapcsolatuk tényleg működjön: például gyakorolják az alábbi szokásokat, melyek közül néhány talán meglepően nagy hatással lehet arra, hogy elégedett vagy-e a kapcsolatoddal!

Aktivitás a hálószobában Kép forrása: India Earl Photography

1/5 Aktivitás a hálószobában

Oké, nem meglepő, hogy a párkapcsolati boldogsághoz hozzáteszi a magáét, ha a felek szexuálisan is vonzódnak egymáshoz. Sokakban felmerül persze a kérdés, főleg a hosszabb távú kapcsolatok tekintetében: mennyi az elég?

A válasz egyfelől természetesen az, hogy amennyivel ti boldogok vagytok, de a Colorado Boulder Egyetemen végzett tanulmány szerint nem is kell feltétlenül minden héten lángokba borítani a lepedőt a boldogsághoz: a vizsgálat szerint azok a párok, akik havonta 2-3 alkalommal szeretkeztek, 33%-kal boldogabbnak vallották magukat, mint azok, akik ritkábban ügyködtek a paplan alatt.

Úgy tűnik tehát, hogy már ennyi is elég lehet ahhoz, hogy az elégedettség érzését keltse.

2/5 Előbb a barátság, aztán a románc

Vannak, akik szerint éppen az újdonság varázsa az, ami életben tartja a tüzet, ezért legfeljebb lagymatag kapcsolat lehet abból, ami egy barátságból fejlődik.

A tudomány azonban rácáfol erre: egy kutatás szerint azok a párok, akik a kapcsolatukat megelőzően is jó barátságban voltak, nagyobb eséllyel vallják elégedettnek magukat szex, romantika és szenvedély terén is.

A jó alapok tehát a későbbiekben is jót tesznek a kapcsolatnak.

3/5 Nincs gyerekük

Hoppá, ez aztán egy meglepő tény, de a Council on Contemporary Families-nál végzett kutatások azt mutatták, hogy azok a párok, akiknek nincs gyerekük, alapvetően elégedettebbnek vallják magukat a párkapcsolatukat illetően.

Na ja, senki sem mondta, hogy gyereket nevelni könnyű…

Azért némileg árnyalja a képet, ha hozzátesszük, hogy azok a gyerekes párok, akik családbarát munkahelyeken dolgoznak, boldogabbak voltak, mint azok, akik hagyományos munkahelyek mellett vállaltak gyereket. Szóval talán mégsem maga a gyerek, hanem a környezet hozzáállása az, ami a párok boldogságának útjába áll.

Jobban alszanak Kép forrása: golyak/depositphotos.com

4/5 Jobban alszanak

Nem is gondolnánk, az életünk mennyi területére van hatással egy jó alvás!

Ha kipihentek vagyunk, rugalmasabban állunk a kihívásokhoz, és hajlamosabbak vagyunk a dolgok jó oldalát nézni.

Az Arizonai Egyetem 2009-ben végzett kutatása szerint azok a nők, akik jobban alszanak, a kapcsolatukkal is elégedettebbek.

Azt mondjuk nem tudjuk, hogy az alvástól lesz jobb a kapcsolat, vagy a jó kapcsolattól alszunk nyugodtabban, de az biztos, hogy nem ártanak egymásnak.

Hasonló a viszonyuk az alkohollal Kép forrása: tumblr, cafeapostrophe

5/5 Hasonló a viszonyuk az alkohollal

A Buffalo Research Institute kutatása szerint az még nem gond, ha az egyikőtök a minőségi kézműves sörök rajongója, míg a másik inkább borszakértő, a kulcs inkább az, hogy nagyjából azonos alkalmakkor, azonos mennyiségben isztok.

Nyilvánvalóan az egészségtelen mértékben fogyasztott alkohol a kapcsolatnak sem tesz jót, de ha mindketten csak különleges alkalmakkor isztok, vagy olykor-olykor egy buli során szerettek szalonspiccesek lenni, akkor az a kapcsolatot is boldogabbá teszi, mert a közös lazítások alkalmával nem keletkezik köztetek feszültség ebben a kérdésben.

Lehet benne valami, de azért a lényeg szerintünk ebben a kérdésben a mértékletességen van, minden más másodlagos.