5 meglepő tudományos tény a boldog párokról

Zabolai Margit
Írta: ,

Valóban csak a kémián múlna? A tudomány szerint a boldog párok maguk is tesznek azért, hogy a kapcsolatuk tényleg működjön: például gyakorolják az alábbi szokásokat, melyek közül néhány talán meglepően nagy hatással lehet arra, hogy elégedett vagy-e a kapcsolatoddal!

Aktivitás a hálószobában Kép forrása: India Earl Photography

Oké, nem meglepő, hogy a párkapcsolati boldogsághoz hozzáteszi a magáét, ha a felek szexuálisan is vonzódnak egymáshoz. Sokakban felmerül persze a kérdés, főleg a hosszabb távú kapcsolatok tekintetében: mennyi az elég?

A válasz egyfelől természetesen az, hogy amennyivel ti boldogok vagytok, de a Colorado Boulder Egyetemen végzett tanulmány szerint nem is kell feltétlenül minden héten lángokba borítani a lepedőt a boldogsághoz: a vizsgálat szerint azok a párok, akik havonta 2-3 alkalommal szeretkeztek, 33%-kal boldogabbnak vallották magukat, mint azok, akik ritkábban ügyködtek a paplan alatt.

Úgy tűnik tehát, hogy már ennyi is elég lehet ahhoz, hogy az elégedettség érzését keltse.

Vannak, akik szerint éppen az újdonság varázsa az, ami életben tartja a tüzet, ezért legfeljebb lagymatag kapcsolat lehet abból, ami egy barátságból fejlődik.

A tudomány azonban rácáfol erre: egy kutatás szerint azok a párok, akik a kapcsolatukat megelőzően is jó barátságban voltak, nagyobb eséllyel vallják elégedettnek magukat szex, romantika és szenvedély terén is.

A jó alapok tehát a későbbiekben is jót tesznek a kapcsolatnak.