Tudod, mi az a poliamoria? Eláruljuk, hogyan működik egy kapcsolat kettőnél több szereplővel

Kovács Andrea
Írta: , Frissítve:
Tudod, mi az a poliamoria? Eláruljuk, hogyan működik egy kapcsolat kettőnél több szereplővel

Kép forrása: shutterstock

Tudtad, hogy vannak olyanok, akik felvállalják, hogy egyszerre több emberrel folytatnak kapcsolatot, és ráadásul mindegyik fél tud róla? Ha eddig nem volt világos, hogyan működik a poliamoria, most megismerkedhetsz a fogalommal!

Ha párkapcsolatról beszélünk, akkor mindenki számára egyértelmű, hogy – ahogy a megnevezés is mutatja - egy pár, azaz két ember viszonyára gondolunk. Ugyanakkor egyes felmérések szerint a kapcsolatok 80%-ában valamilyen formában felüti fejét a megcsalás, így naivitás lenne azt gondolni, hogy egy kapcsolat mindig szigorúan kétszereplős.

Ám az, hogy ennek létezik az európai társadalomban is elfogadott, vagy legalábbis pontosan definiált formája, számomra csak nemrég derült ki, ezért is gondoltam, hogy kicsit jobban beleásom magam a témába.

A poliamoira után érdeklődők hamar ráakadhatnak a Poliamoria Magyarorszag szervezet honlapjára, mely még árnyaltabban definiálja a fogalmat, a következő módon:

Poliamor (többszerelmű) irányultságú az, aki képes és akar egynél több partnerhez szerelemmel kötődni, velük párkapcsolatot fenntartani, és ezt partnerei tudtával és beleegyezésével teszi, részükre más partnerekkel kötendő kapcsolat szabadságát megadja. A poliamoria az etikus nem-monogámia körébe tartozó, fókuszába a szerelmi kötődést állító párkapcsolati forma és filozófia. Ahány ember és ahány szerelem, annyiféle többszerelmű kapcsolat létezhet. Mégis vannak olyan jellemzők, amik közösek a poliamor kapcsolatokban.

Mindig is létezett? Kép forrása: unsplash

A kettőnél több szereplőből álló szerelmi kapcsolatot poliamoriának nevezzük, mely magyarra fordítva többszerelműséget jelent. A fogalomnak már magyarul is elég terjedelmes és alapos Wikipédia-szócikke van, a rövid definíció pedig így szól: „a poliamoria kettőnél több személy közötti intim kapcsolat egyidejű gyakorlata, kívánsága vagy elfogadása, melyről minden szereplőjének tudomása van, és amelyhez hozzájárul.

A jelenség egyáltalán nem új keletű, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a polimaristák felsorolásnál olyan neveket találunk, mint Virginia Wolf, Voltaire vagy Camus.

Persze, ez korántsem jelenti azt, hogy ez a fajta attitűd csak a művészvilágban jellemző, valószínűleg inkább csak a bátrabban felvállalás.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!