Még mindig nem kérte meg a kezed? – 5 ok, amiért tovább kell lépned

Jankovics Anna
Írta: ,
Még mindig nem kérte meg a kezed? – 5 ok, amiért tovább kell lépned

Kép forrása: unsplash

A házasság intézménye jó. Bevált, évezredek óta. Imádjuk nézni a boldog házassággal végződő, esküvős filmeket, nők és férfiak egyaránt. Mégis rengetegen megtagadják ezt a szentséget. A házasság nem divatjamúlt, csak mi lettünk esztelenül modernek, azaz éretlenek az „örökké” feladatához. Ez egy küzdelem, ami – ha érettek vagyunk rá – a legjobb, legnemesebb küzdelem. Mondhatnám úgy is: legalább arra vedd a fáradságot, hogy életed folyamán egy embert megismerj – a házastársadat.

Házasságpárti lányoknak Kép forrása: unsplash

Nem az a művészet, hogy kiharcoljuk azt, hogy elvegyen XY feleségül. A művészet az, hogy elérjük azt, hogy ő akarjon minket feleségül venni, anélkül, hogy ez kényszer legyen számára.

A nő kitartása csak ekkor kezdődik, hiszen meg kell becsülni a kapcsolatot, az „örökké”-t. Ez persze a férfira is vonatkozik. A férfi ne azért vegye el a nőt, hogy a nő boldog legyen a házasság tényétől, hogy a nő kedvében járjon egy díszes lagzival, hanem azért, hogy ő, a férfi boldog legyen, hogy mindketten azok legyenek – egy életen keresztül.

S. J. Watson angol írónő szerint:

„A férjem a védelmezőm, ez igaz, de ugyanakkor a szerelmem is. (...) Mindig is szerettem, és ha minden áldott nap újra meg kell tanulnom (őt) szeretni, állok elébe.”

Egy kapcsolat folyamatosan fejlődik Kép forrása: unsplash

Nem mindegyikből lesz házasság, csak az arra érdemesekből, melyekben ott van az „örök” lehetőség, a „még tovább” fejlődés lehetősége.

Rég nem arról van szó,  hogy valaki házasságpárti avagy nem, hanem az érettségről, önzésről, a felelősségvállalásról.

Szendi Gábor ezt így foglalja össze:

„A házasságkötéstől nem azért félnek az emberek, mert macerás elválni, hanem azért, mert érzik, hogy a házasságkötés a hűség és elköteleződés szimbóluma, aminek terhét nem mindenki tudja elviselni.”

Végül Szókratész „aranyköpése”:

„Mindenképpen házasodjatok meg. Ha jó feleséget szereztek boldogok lesztek, ha rosszat, akkor filozófusok.”

Fókuszban

3 napos őszi nagytakarítás - Ha ezeket a lépéseket betartod, az egész lakás ragyogni fog!

Rakd össze a top tisztítós kosarat: 6 kellék takarításhoz, amikkel gyerekjáték lesz az otthonod tisztán tartása

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján