Miért olyan törékenyek a modern kori szerelmek?

Nagy Niki
Írta: ,

Nem túl szerencsés azt mondani, hogy „bezzeg régen”, valójában azonban párkapcsolatok terén régen tényleg minden egyszerűbb és jobb volt. Nagyanyáink még szinte tizenévesen kötöttek életre szóló házasságot, de még a következő generáció is sokkal tartósabb párkapcsolatokra volt berendezkedve, mint ma bárki.

Elég lelketlenül hangzik, de az internet előretörésével olyan lett a párválasztás, mint egy bazári forgatag: folyamatosan az orrunk alá tolják az újabb lehetőségeket, nekünk pedig nem kell mást tennünk, mint ráböknünk valamelyikre. Romantikus azt hinni, hogy az igaz szerelem ezt is legyőzi, de az igazság az, hogy ha ennyire könnyen jönnek a lehetőségek, hajlamosabbak vagyunk gyorsabban váltogatni a partnereket, még akkor is, ha egyébként semmi baj nincs az aktuális párkapcsolatunkkal.

Lehet, hogy ezt most már nehéz elképzelni, de nagyanyáinknak tényleg könnyebb dolguk volt: udvarolt nekik néhány férfi, és ezek közül kellett dönteniük, hogy ki az, aki a saját személyiségükhöz és életvitelükhöz a legjobban illik. Ma már, ha valami baj van az egyikkel, könnyen lecserélhetjük egy másikra, arról nem is beszélve, hogy folyamatos kísértésnek vagyunk kitéve.

Nem vagyunk rá felkészülve Kép forrása: tumblr, southboundd

Míg az idősebb generációnak sokkal előbb elkezdődött a valódi élet, mi még a húszas éveink végén is gyereknek érezzük magunkat. Nagyszüleinknek már korán felelősséget kellett vállalniuk: ritka volt, hogy valaki továbbtanulhatott, azonnal dolgozni kellett, és korábban is házasodtak, részben praktikussági okokból (könnyebb volt megélni együtt).

Manapság több főiskolát vagy egyetemet is elvégzünk, teljesen kitolódik felnőtté válás határa, ezért hosszabb ideig is viselkedünk úgy, mintha semmilyen komolyabb felelősség nem nyomná a vállunkat. Ehhez hozzátartoznak a párkapcsolatok is: nem feltétlenül vesszük komolyan az ismerkedést, és sokkal nehezebben vállalunk felelősséget a saját és a másik ember érzelmeiért is.