Ti is mindig karácsonykor veszekedtek? Előzd meg az ünnepi perpatvart!

Írta: ,

Te is azok közé tartozol, aki a háta közepére sem kívánja az ünnepeket? Nos, nem vagy egyedül, ám a háttérben gyakran olyan okok állnak, amik néhány praktikával könnyen legyőzhetőek. Mutatjuk is őket!

Túlságosan kimerültél

1/4 Túlságosan kimerültél

Így érzed magadat: Az ünnepek iszonyúan feszített tempóban telnek, a munkahelyeden őrültek háza van, és elég nehezen változol otthon sürgölődő angyalkává, amikor egész nap robotoltál. Nem látod a teendők végét, fogalmad sincs, egyáltalán lesz-e időd becsomagolni az ajándékokat. Emiatt aztán olyan apróságra is ugrasz, ami máskor fel sem tűnne.

Ezt kellene tenned: Teljesen érthető, hogy az erőd végén vagy, de szerencsére a karácsony a gürcölés helyett szólhat a pihenésről is. Van egy jó hírünk: csak tőled függ, mivel töltöd az idődet! Fáradhatatlanul gyártod a sütiket, hogy aztán morcos és náthás legyél a kimerültségtől, vagy úgy döntesz, teszel az elvárásokra, és igenis kiélvezed a szabadságodatExtra tipp: Idén inkább rendeljétek a bejglit és a zserbót a cukrászdából.

Teljesen mások az elképzeléseitek

2/4 Teljesen mások az elképzeléseitek

Így érzed magadat: Nem érted, a pasid miért akarja agyoncsicsázni a fát, amikor teljesen kiakadt azon, hogy koszorút tettél az ajtóra és feldíszítetted az ablakokat. Az pedig főleg kiborító, mikor közli, hogy ő ugyan nem eszik a reform kacsasültedből, mert az anyukája töltött káposztájára vágyik.

Ezt kellene tenned: Karácsonykor is fontosak a kompromisszumok, talán még fontosabbak, mint máskor, hiszen ilyenkor megnőnek az elvárások. Mindent próbáljatok előre egyeztetni (díszítés, menü, programok), bőven elég, ha a meglepetéseket a fa alá koncentráljátok. A béke érdekében inkább engedjetek a másiknak: sokkal jobb egy tervről lemondani, mint végigveszekedni a karácsonyt. Extra tipp: Ha nagyon különböztök, kössetek egyezséget: egyik évben te, másik évben a szerelmed dönthet bizonyos kérdésekről.

Nem tudtok megegyezni a programokban

3/4 Nem tudtok megegyezni a programokban

Így érzed magadat: A családod meg sem kérdezett arról, te hogyan képzeled az ünnepeket, csak közölték a teljes programlistát. Utálod, ha mások osztják be a napjaidat, sőt azt is, hogy a pasid mindezért téged tesz felelőssé.

Ezt kellene tennedNem biztos, hogy az új hagyományok és programok olyan rosszak, lehet, hogy az éjszakai korcsolyázást, vagy az egész napos otthonücsörgést kifejezetten élvezni fogjátok. Ha lefixáltak valamit a nevedben, valószínűleg csak egyet tehetsz: erőt veszel magadon, és veszekedés helyett megpróbálod a pozitív oldalát szemlélni az eseményeknek, és erre biztatod a kedvesedet is. Extra tipp: Jövőre ne hagyd magadat csőbe húzni, már októberben kezdd el fejtegetni, hogy mit terveztek az ünnepekre.

Valakit nem kedvelsz a rokonság(á)ból

4/4 Valakit nem kedvelsz a rokonság(á)ból

Így érzed magadat: Már előre utálod a kötelező rokonlátogatást, mert ilyenkor el kell viselned azokat az ismerősöket, akiket egyébként a hátad közepére sem kívánnál. Ezen aztán a pasiddal is összezördülsz, főleg ha az illető épp az ő egyik barátja vagy rokona. 

Ezt kellene tenned: Ha bármennyi esélyt látsz arra, hogy veszekedés nélkül telik majd a találkozó (pl. az elmúlt évben óriási birkatürelemre tettél szert), akkor ne válaszolj a csipkelődésekre, és bírd ki a kötelező órákat, de ha ezt lehetetlennek látod, egyszerűen mondd le a találkát – ez még mindig a legtisztább eset. Extra tipp: Elkerülheted a duzzogást, ha elutaztok az ünnepekkor (vagy két ünnep között)!