Tényleg mindenki hazudik a neten?

Írta: ,

Őszintén, veled hányszor fordult elő, hogy egy kicsit füllentettél a neten? Egy jól beállított fotóval, esetleg online ismerkedés közben olyat mondtál, ami azért nem teljesen igaz. A virtuális világban könnyű megcsúszni az igazság vékonyka peremén, de vajon tényleg mindenki hazudik a neten? Egy felmérés most utánajárt!

Bárki ülhet a gép előtt

1/5 Bárki ülhet a gép előtt

Mindenki hallotta már azt a kifejezést, hogy az internet a hazugságok hálója.

Hogy az emberek bármilyen álarcot felvehetnek a monitor előtt ülve, nekünk pedig fogalmunk sincs arról, mennyire őszinte a viselkedésük.

De mielőtt bizalmatlanná válnál, és elkönyvelnéd magadban, hogy a neten mindenki hazudik, megsúgjuk: igen, a füllentés nem ritka jelenség, de legtöbbször csak apró dolgokra korlátozódik.

Hol vagyunk a legőszintébbek? Kép forrása: brit.co

2/5 Hol vagyunk a legőszintébbek?

Egy netes hazugságokkal foglalkozó felmérésben közel 300 embert kérdeztek meg arról, mennyire őszinték az online világban (1-től 5-ig terjedő skálán), és mennyire vélik igaznak azt, amit mások mondanak nekik.

Négy különböző területre korlátozódott a kutatás: közösségi oldalak, randizós weboldalak, névtelen csetszobák és erotikus csetszobák.

Az eredmények pedig megmutatták, hogy az emberek leginkább a Facebookhoz hasonló platformokon és az ismerkedős website-okon a legőszintébbek.

A hazugság arányai

3/5 A hazugság arányai

Sőt, olyannyira, hogy a résztvevők 32%-a mindig igazat mond a közösségi oldalakon, és 26% sosem hazudna netes ismerkedés közben. Ha jobban belegondolsz, ez lényegében még érthető is, hiszen például a Facebookon csupa olyan ember a barátod, akik egyébként a való életben is ismernek téged. Tudják, pontosan hogy nézel ki, mivel foglalkozol, így nincs túl sok értelme hazugságokkal megtölteni a profilodat.

Ugyanez a helyzet a randis oldalakon is; mivel szeretnél élőben is megismerkedni az adott személlyel, a füllentés feleslegessé válik, hiszen úgyis kiderülne az igazság.

Kitaláció helyett túlzás

4/5 Kitaláció helyett túlzás

Ezek alapján valószínűleg te is rájöttél, hogy a csetszobákban és az erotikus oldalakon viszont már kevésbé gyakori vendég az őszinteség. A legalacsonyabb aránnyal utóbbi rendelkezik, a résztvevőknek ugyanis csak 16%-a mond igazat ezeken a website-okon.

Ahogy az imént is leírtuk, az emberek 36%-a viselkedik teljesen őszintén például a Facebookon, ez az arány pedig elsőre egy kicsit alacsonynak tűnhet. Azt viszont tudnod kell, hogy az emberek többsége csak apróságokban füllent általában, és inkább nagyítani szoktak a sztorikon, ahelyett, hogy teljesen valótlant állítanának.

Hazugság a hétköznapokban Kép forrása: thefashionisto.com

5/5 Hazugság a hétköznapokban

A hazugság viszont nem csak a neten esik meg gyakran. Gondolj csak bele, egyetlen napodon hányszor füllentesz? Tényleg be lehet tartani, hogy 24 órán keresztül mindenkinek csak igazat mondj?

Bella DePaulo még a 90-es évek közepén készített egy felmérést, amiben a hétköznapi hazugságokat dokumentálta. Az eredmények pedig elég meglepőek voltak, tekintve hogy a felnőttek minden 5. beszélgetésben mondtak valami valótlant, és naponta átlagosan mindenki kétszer füllentett.