Tényleg minden második házasság válással végződik? Ez az igazság a statisztikáról!

Zabolai Margit
Írta: ,

Egyre kevesebben kötnek házasságot, és azoknak is a fele válással végződik – halljuk már szinte közhelyként az adatokat, nem is csoda, ha az ember elbizonytalanodik, van-e sírig tartó szerelem. Úgyhogy utánanéztünk kicsit tüzetesebben, mi is van a számok mögött!

Kevesebb házasság? Viszonyítás kérdése!

Először is, bár tényként szokás kezelni, hogy egyre kevesebben kötnek házasságot, ez így ebben a formában nem egészen igaz. Tény, hogy míg a ’70-es években évi 90-100 ezer házasságot kötöttek, addig az ezredfordulót követő években ez a szám évi 44-46 ezerre csökkent – áll a KSH 2015-ös tanulmányában.

Ugyanakkor figyelembe kell vennünk, hogy a ’70-es évek kiugró számaihoz hozzájárult az is, hogy ekkor értek házasuló korba a Ratkó-korszakban született gyerekek, a későbbi csökkenés tehát, a későbbi években csökkenő születésszámmal tulajdonképpen kódolva volt.

Az ezredfordulót követően azonban a Ratkó-korszakban született gyerekek gyerekei érték el a házasuló kort, mégis a 2010-ben kötött 35,5 ezer házasság lokális minimumot jelentett, ami az egyik legalacsonyabb érték volt a népmozgalmi statisztika eddigi történetében. Ehhez hozzájárulhatott az is, hogy egyre többen döntenek az élettársi viszony mellett, illetve, hogy a házasságkötés ideje kitolódik.

És akkor itt jön a fordulópont: a fenti statisztikákat látva nem nehéz megérteni, miért beszél mindenki az egyre csökkenő házasulási kedvről, de 2010 után valójában pozitív elmozdulás következett be: a 2015. évi 45,9 ezer házasságkötés 18,4%-kal, 7120 párral haladta meg az előző évit, és több mint 29%-kal, mintegy 10,4 ezer házaspárral múlta felül a 2010. évi szintet.

A házasságkötések száma a nők és férfiak valamennyi korcsoportjában emelkedett, írja a KSH, vagyis nem igaz, hogy egyre csökkenne a házasságok száma, sőt az elmúlt időszakban emelkedés volt tapasztalható, még ha ez nem is éri el a ’70-es években mért csúcsot.

A házassági többlethez elsősorban a 20-as éveikben járó nők és a 25-49 év közötti férfiak járultak hozzá, és szintén érdekes adat, hogy a házasságkötések mintegy 79%-ánál mindkét fél először kötött házasságot.

De mi a helyzet a válásokkal?

Az elmúlt évtizedben magas szinten stagnáló – 2004 és 2008 között emelkedő számú – váláshoz képest 2010 és 2014 között 18%-kal csökkent a felbontott házasságok száma. Ezzel szemben 2015-ben ismét emelkedett a válások száma – írja a KSH. Bár a 2014-es évhez képest a válások száma emelkedett, még mindig nem érte el a három évvel korábbi szintet, tehát azt sem jelenthetjük ki olyan egyértelműen, hogy „egyre többen válnak el”.

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019