Mit tegyél magaddal, ha megcsaltad a párodat? Szakértők szerint ezt

Nagy Niki
Írta: ,

Dunát lehetne rekeszteni azokkal a cikkekkel, amelyek arról szólnak, mit tegyél, ha megcsal a barátod vagy barátnőd. Rengeteg tippet kap az ember arra az esetre, ha egy csalfával van együtt, és minden teljesen fekete-fehér: ő az áldozat, a másik pedig az, aki rossz döntést hozott. De mi van akkor, ha te vagy az, aki valamiért minden egyes kapcsolatában félrelépett?

Szeretjük azt hinni, hogy a megcsalás egy ritka esemény, ami velünk biztosan nem történhet meg – a szomorú valóság azonban az, hogy elég gyakori dolog, és valószínűleg mindenkivel megtörtént már életében egyszer: vagy őt csalták meg, és tudja, esetleg nem tud róla, vagy ő volt a megcsaló fél. Az a ritkább, ha valakit ettől megkímélt az élet. Ez a cikk nem ezeknek a szerencséseknek szól, hanem azoknak, akik valahogy mindegyik párkapcsolatukban beleléptek a gonosz szerepébe, és félreléptek, anélkül, hogy előbb véget vetettek volna a korábbi kapcsolatnak.

Egy 2015-ös, a Journal of Social and Personal Relationships tudományos folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy egy átlagos ember esetében nagyjából 42 százalék az esélye annak, hogy megcsalja a párját. Ez elég elkeserítő, mindegy, melyik oldalon állunk – majdnem ötven százalék az esélye, hogy mi lépünk félre, vagy hogy minket fognak megcsalni.

Egy 2017-es, az Archives of Sexual Behavior tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint pedig statisztikailag az, aki már egyszer volt csalfa, négyszer nagyobb eséllyel lesz újra.

Ezek kemény számok – de mi áll a hátterükben? Szakértők az Elite Daily portálnak elmondták, hogy rendszerint azért lehet kategorizálni azt, hogy valaki miért csalja meg a párját. A legegyszerűbb, és valószínűleg leggyakoribb az, ha valaki önbizalmat akar nyerni a szituációból. Ez egy természetes folyamat, mindenki szeretné kívánatosnak érezni magát, csakhogy néhány embernél hiányzik a tudatos döntés, hogy nem megy el egészen a megcsalásig. 

Aztán van, aki azért csal, mert úgy érzi, megteheti: a szociális státusza, a pénzügyi helyzete, vagy egyszerűen az egója azt mondatja vele, hogy megengedheti magának, hogy ne vonatkozzanak rá a szociális normák. Mások felettinek érzi magát, és ezt a kapcsolataiban is kimutatja.

Nagyon gyakori ok még az is, ha valaki nem érzi jól magát a kapcsolatában, de képtelen kilépni belőle. Ilyenkor egy kínálkozó alkalom nagyon csábító tud lenni, az ember végre megkapja azt a figyelmet és törődést, amit a párkapcsolatában hiányol.

AndrewLozovyi/depositphotos.com

De mi van akkor, ha te vagy a csalfa a kapcsolatban? Érdemes az alábbi tippeket megfontolni.

Menj el pszichológushoz!

Ha megérted, mi az, ami motivál, miért vagy csalfa, akkor könnyebb leszokni is róla. Ilyenkor nem egy rajtad kívül álló dolog lesz a megcsalás, hanem valami, aminek eredete van, és amin tudsz változtatni.

Ne titkolózz!

Nehezebb csalfának lenni, ha a partner tudja, mikor mit csinálsz, és le tudja ellenőrizni a telefonodat és a laptopodat is. Ha nem akarsz kísértésbe esni, és a partnered mellett maradnál, ez akár jó trükk is lehet arra, hogy ne forduljon meg a fejedben a hazugság.

Legyél őszinte!

Mondd el a partnerednek, ha megcsaltad, és azt is, hogy nem ez az első eset – ha megérti, hogy nem ő tehet róla, neki is könnyebb, ráadásul így akár még együtt el is kezdhettek dolgozni a helyzeten, ha ő is vevő rá. De mindenképpen neked kell a legtöbb munkát belefektetni, hiszen te vagy hűtlen – és csak rajtad múlik, hogy ez megváltozik-e.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!