Te is kapcsolatfüggő vagy? 5 tipp, hogyan legyél önállóbb

Ludányi Bettina
Írta: ,
Te is kapcsolatfüggő vagy? 5 tipp, hogyan legyél önállóbb

A kapcsolatfüggőség egy alattomos kis démon, ami ott bujkál kettőtök között, láthatatlanul. Érzed, hogy valami nincs rendjén, hiszen a boldogságodat a partneredtől eredezteted, és nélküle eluralkodik rajtad az elhagyatottság. De miért probléma, hogy mellette mindig életvidám vagyok – kérdezhetnéd. Nem erről szól egy kapcsolat? A jókedveddel nincs semmi gond, csupán a ténnyel, hogy nélküle viszont minden derű odavész.

Mi nők olyan elvárásokat támasztunk, amit sok férfi nem tud teljesíteni. Ha azonban ezek a „feltételek” társfüggőséggel is párosulnak, teljesen elvesztheted az irányítást az életed és a kapcsolatod fölött. Miért nem vagy boldog, ha a párod nincs veled? Miért nem tudsz magaddal mit kezdeni nélküle? Miért nem fejlődik a kapcsolatotok annak ellenére, hogy már évek óta együtt vagytok? Ehhez hasonló kérdésekre fogsz választ kapni a cikkben, és természetesen a megoldás sem marad el.

Játssz kérdezz-felek játékot önmagaddal!

Az első lépés, hogy átgondolod a nehézségeket, és felteszed a megfelelő kérdéseket magadnak. Igen, magadnak! Hiszen te vagy az, aki nem tud boldogulni a párja nélkül. Te vagy, akinek kell a közelsége, kell a bizonyosság, hogy ő téged mindennél jobban, szívből és igazán szeret. Nem a maga módján, hanem ahogy te elvárod.

Te vagy az, aki megragadtál egy személyiségfejlődési szinten, és emiatt a kapcsolatotok sem fejlődött. Aztán kétségbe vagy esve, és nem érted mi a baj. Miért vagy sok, mikor csak egy kis szeretetre vágysz? A megannyi nyugtalanító érzés és a közös fejlődés hiánya abból fakad, hogy egyénként is képtelenek vagytok rá. Ennek pedig az oka, hogy rátelepedtél a partneredre, és nem együtt működtetek az évek alatt, nem együtt léteztetek a kapcsolatban, hanem gyakorlatilag egy emberként.

Mi ezzel a gond? Hogy nem egymást átölelve, két-két lábbal állva a földön olvadtatok össze, hanem egymás hátán, egymásra dőlve, elnyomva a másikat. Egy párkapcsolatnak az a lényege, hogy rálelsz a másik feledre. Sokkal könnyebb minden, ha van valaki, akire mindig számíthatsz. Ha már ketten vagytok, nem egyedül kell harcolnod, és ez csodálatos.

Ám, ha a függéssel elnyomod a köteléket, akkor a szerelemnek és az örömnek is gátat szabsz. Néhány további kérdés, amivel érdemes foglalkoznod: Nélküle is boldogulsz? Nélküle is feltalálod magad? Nélküle is vannak céljaid? Nélküle is van életed?

Írd le a céljaidat!

A következő lépés, hogy írj fel minimum tíz kisebb és öt nagyobb célt. Ez az alsó határ!

Ha beindultál - és remélem, hogy így lesz -, akkor írogasd addig, amíg csak bírod.

Nagyon fontos, hogy ezek a te egyéni céljaid legyenek, és ne keveredjen bele közös cél - semmi olyan, ami a párodhoz kapcsolódik.

Pont azon fáradozol, hogy leállj a függéssel, és átlendülj a "nélküle semminek sincs értelme" határon a "nélküle is van értelme az életnek" felé.

Amíg azt érzed, ha nem lenne az életed része, nem tudnál mit kezdeni magaddal, nem tudnál miért küzdeni, addig a függetlenség csak egy vágyálom, egy illúzió számodra.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba