Távolságtartóan viselkedik a párod? Eláruljuk, miért

Kovács Andrea
Írta: ,
Távolságtartóan viselkedik a párod? Eláruljuk, miért

Kép forrása: speculatinglass.wordpress.com

Úgy érzed, az utóbbi időben egy kissé eltávolodtatok egymástól a pároddal? A beszélgetéseitek nagy része teljesen általános dolgokra korlátozódik, a közös programok pedig kimerülnek a kanapén fekvésben? Az érzelmi eltávolodás gyakori jelenség a párkapcsolatokban, és sokszor már csak akkor veszik észre a felek, ha a szakadék áthidalhatatlanná válik. Vannak olyan helyzetek, amikor a párod tehet erről, van, amikor te; épp ezért érdemes tudnod, mi az 5 leggyakoribb ok, ami miatt ez az elszigetelődés megjelenhet a kapcsolatodban!

A párod stresszes, vagy szomorú Kép forrása: homotography.blogspot.hu

Az emberek gyakran reagálnak a lavinaként rájuk zúduló stresszre vagy érzelmi hullámvölgyekre azzal, hogy teljesen elzárkóznak másoktól.

Ha úgy látod, hogy a barátod életében magasak a stressz faktorok (akár a munkája, akár más családi okok miatt), nyugodtan kérdezd meg tőle, hogy érzi magát. A legjobb, ha közösen próbáltok meg stressz-csökkentő programokkal előállni (egy rövidebb hétvégi kiruccanás is sokat segíthet) – ha viszont úgy látod, hogy már inkább a depresszió veszi át az uralmat a párod felett, mindenképp keressetek fel egy szakértőt!

A kritika és a megfutamodás tánca Kép forrása: wisgoon.com

Az érzelmi elhidegülés képes nagyon megviselni a lelket, így könnyen előfordulhat, hogy egyre kritikusabbá és türelmetlenebbé válhatsz a barátod irányába – amire ő azzal reagál, hogy elzárkózik tőled, hiszen attól fél, hogy minden általa kezdeményezett beszélgetés egy újabb ajtót nyit ki a veszekedésekhez.

És ez – akárcsak az előző helyzetben – egy megszakíthatatlannak tűnő körforgáshoz vezet.

Hogy mindkettőtöknek sikerüljön kilépni belőle, tartsátok be a kommunikáció 80-20-as szabályát. Figyeljetek oda arra, hogy a beszélgetéseitek 80%-a pozitív dolgokról szóljon, és a maradok 20-ra korlátozzátok a negatívakat (de azért ezek se legyenek túlságosan kritikus vagy bántó dolgok).

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!