Távolságtartóan viselkedik a párod? Íme az okok!

Írta: ,

Úgy érzed, az utóbbi időben egy kissé eltávolodtatok egymástól a pároddal? A beszélgetéseitek nagy része teljesen általános dolgokra korlátozódik, a közös programok pedig kimerülnek a kanapén fekvésben? Az érzelmi eltávolodás gyakori jelenség a párkapcsolatokban, és sokszor már csak akkor veszik észre a felek, ha a szakadék áthidalhatatlanná válik. Vannak olyan helyzetek, amikor a párod tehet erről, van, amikor te; épp ezért érdemes tudnod, mi az 5 leggyakoribb ok, ami miatt ez az elszigetelődés megjelenhet a kapcsolatodban!

A barátodnak egyedüllétre van szüksége Kép forrása: mrssamfabulous.tumblr.com

1/5 A barátodnak egyedüllétre van szüksége

Sok kapcsolatban megesik (különösen ott, ahol már kisgyermekek is vannak), hogy a feleknek nem igazán jut idejük saját magukra. Vannak, akik úgy próbálnak egy kicsit egyedül lenni, hogy bekapcsolják a zenét a fülhallgatójukon, míg mások interneteznek, tévét néznek, vagy a telefonjukba temetkeznek.

Ha úgy gondolod, a párod ridegebb viselkedésének is ez lehet az oka, kérdezd meg tőle, szeretne-e esetleg egy kicsit több időt egyedül tölteni – és próbáljatok meg kitalálni néhány ötletet, ahogy ezt megvalósíthatja. Elvégre meg a legszerelmesebb időszakban is hasznos, ha olykor távol töltötök egy kis időt egymástól.

A párod stresszes, vagy szomorú Kép forrása: homotography.blogspot.hu

2/5 A párod stresszes, vagy szomorú

Az emberek gyakran reagálnak a lavinaként rájuk zúduló stresszre vagy érzelmi hullámvölgyekre azzal, hogy teljesen elzárkóznak másoktól.

Ha úgy látod, hogy a barátod életében magasak a stressz faktorok (akár a munkája, akár más családi okok miatt), nyugodtan kérdezd meg tőle, hogy érzi magát.

A legjobb, ha közösen próbáltok meg stressz-csökkentő programokkal előállni (egy rövidebb hétvégi kiruccanás is sokat segíthet) – ha viszont úgy látod, hogy már inkább a depresszió veszi át az uralmat a párod felett, mindenképp keressetek fel egy szakértőt!

3/5 Kezd kialudni a láng

A barátod az utóbbi időben egyre kevesebb időt és energiát fordít a kapcsolatotok életben tartására – pedig régen ez egyáltalán nem volt jellemző rá? Még beszélgetni sincs kedve, és egyre inkább elszigetelődik tőled?

Akkor feltétlenül keress egy olyan időpontot, amikor senki sem tud titeket megzavarni, és beszélgess vele az egész helyzetről. Ne támadd le hirtelen; hagyd, hogy ő is felkészülhessen rá, és összeszedje a gondolatait.

Kérdezd meg tőle, szerinte min kellene változtatnotok, hogy ismét közel kerüljetek egymáshoz, és közben próbáld megérteni a helyzetet az ő szemszögéből is – bármennyire nagy kihívásnak is tűnik ez eleinte.

A vágyakozás és elutasítás ciklusai Kép forrása: stylemepretty.com

4/5 A vágyakozás és elutasítás ciklusai

A barátod úgy érzi, te több szeretetre vágysz tőle, ezért érzelmileg tesz egy lépést hátrafelé. Ettől persze te ennél is stresszesebbé válsz, és elutasítva érzed magad, amitől csak még inkább több odafigyelést szeretnél – ő pedig ennek hatására ismét hátrálni kezd. Ezt nevezzük igazi körforgásnak – és ne aggódj, ez teljesen természetes!

Hogy végül képes legyél megszakítani ezt az ördögi kört, tegyél te egy érzelmi lépést hátrafelé, és hagyd, hogy a barátod kissé fellélegezhessen. Ha erre úgy reagál, hogy rövidesen közeledni próbál hozzád, akkor biztos lehetsz benne, hogy sikerült kilépned ebből a ciklusból.

A kritika és a megfutamodás tánca Kép forrása: wisgoon.com

5/5 A kritika és a megfutamodás tánca

Az érzelmi elhidegülés képes nagyon megviselni a lelket, így könnyen előfordulhat, hogy egyre kritikusabbá és türelmetlenebbé válhatsz a barátod irányába – amire ő azzal reagál, hogy elzárkózik tőled, hiszen attól fél, hogy minden általa kezdeményezett beszélgetés egy újabb ajtót nyit ki a veszekedésekhez.

És ez – akárcsak az előző helyzetben – egy megszakíthatatlannak tűnő körforgáshoz vezet. Hogy mindkettőtöknek sikerüljön kilépni belőle, tartsátok be a kommunikáció 80-20-as szabályát. Figyeljetek oda arra, hogy a beszélgetéseitek 80%-a pozitív dolgokról szóljon, és a maradok 20-ra korlátozzátok a negatívakat (de azért ezek se legyenek túlságosan kritikus vagy bántó dolgok).