Távkapcsolat a számok szerint: működőképes vagy bukásra van ítélve?

Kerekes Vivien
Írta: ,
Távkapcsolat a számok szerint: működőképes vagy bukásra van ítélve?

Kép forrása: nd3000/depositphotos.com

Senki sem szeretne távkapcsolatban élni, de néha van, hogy a körülmények rákényszerítenek minket. Igyekszünk kitartani a másik mellett, próbáljuk izgalmassá tenni a helyzetet, már amennyire lehet, és ha elég szerencsések vagyunk, sikerül áthidalnunk a távolságot. De valljuk be, a legtöbben akármennyire is szeretnék életben tartani a tüzet, elbuknak. De vajon tényleg működhet a távkapcsolat hosszú távon?

Érzelmesebb találkozások Kép forrása: global.llbean.com

Fontos tudnunk egy ilyen helyzetben, hogy 2017-ben a távkapcsolat szerencsére nem olyan, mint 50 évvel ezelőtt. A kommunikáció nem csak levelezéssel vagy telefonálással valósítható meg, és a távolságok is jelentősen lerövidültek, így, hogy akár nap mint nap láthatjátok egymást a videócset segítségével. Ettől függetlenül sokan gondolják úgy, hogy akik távkapcsolatban élnek, valószínűleg nem boldogok.

De biztos így van ez? Egy statisztika során 700 távkapcsolatot hasonlítottak össze 400 olyannal, ahol a felek gyakran tudtak találkozni egymással.

Az eredményekből kiderült, hogy sokan egyáltalán nem élik meg keserves tényezőként a nagy távolságot, hiszen így is napi szinten kontaktban tudnak lenni egymással.

Sőt, mivel ritkábban tudnak közös programot szervezni, a várva várt találkozások sokkal érzelmesebbek és emlékezetesebbek, mint ha minden napot együtt töltenének.

Többet kommunikálnak egymással Kép forrása: weheartit.com

Sőt, egy másik felmérés alapján kiderült, hogy bensőségesebbnek érzékelik a viszonyukat azok, akik között nagy távolság áll fenn.

Erről valószínűleg az tehet, hogy nincs lehetőségük érintésekkel kifejezni a szeretetüket, így sokkal gyakrabban teszik ezt meg írásban és szóban.

Többet beszélnek arról, milyen érzések kavarognak bennük, milyen közös terveik vannak azután, hogy végre összeköltöznek, vagyis nem csak azt vitatják meg esténként, hogy ki mit evett ebédre aznap.

Míg a legtöbb kapcsolatban idővel a kommunikáció hiánya okozza a problémákat, addig itt nincs ilyen gond, hiszen a testi kontaktus nélkül kizárólag így erősíthetik a köteléket. Mindent megvitatnak egymással, és igyekeznek megragadni a lehetőséget, hogy éreztessék a másikkal, mennyire fontos számukra.