Emiatt öli meg a kapcsolatot a társfüggőség - 5 jel, hogy változtatnod kell magadon

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A többség néhány hosszabb-rövidebb viszony után cövekel le valaki mellett véglegesen, ám vannak olyan mázlisták, akik szinte azonnal belebotlanak a nagy Ő-be – és sajnos olyanok is akadnak, akik komolyabb kapcsolat nélkül élik le a teljes életüket. A szerencsét, vagy éppen a sorsot félretéve, a kapcsolatokat illetően messze nem egyformák az igényeink. Az mindenesetre biztos, hogy senkinek sem tesz jót hosszútávon, ha egyik kapcsolatból a másikba esik… A társfüggőség rövidtávon jó eséllyel, hosszú távon pedig garantáltan megöli a szerelmet. De honnan tudhatod, hogy változtatnod kell a hozzáállásodon?

1. A félelmeid vezérelnek

Az első és egyben leggyakoribb oka, amiért az egyik kapcsolatodból a másikba esel az, hogy túlságosan is a félelmeid vezérelnek, tehát a társfüggőség sokszor nem más, mint szimpla önbizalomhiány. Attól tartasz, hogy nem vagy elég jó másoknak, ezért mindig arra koncentrálsz – mégpedig erőn felül –, hogy megtartsd az aktuális partneredet. Ezzel azonban egy dolgot biztosítasz magadnak igazán, azt, hogy a szerelmet nem tudod a saját, teljes valójában megélni.

A társfüggőket nagyon sokszor emészti a féltékenység, mert gyakorlatilag teljes egészében a kapcsolatukra alapozzák az életüket.

Nem csoda, hogy tartasz annak az elvesztésétől, ami számodra az élet értelmét jelenti… Persze önmagában sem a féltékenység, sem a másik elvesztésétől való félelem nem mutatja feltétlenül azt, hogy társfüggő lennél. Ugyanakkor, ha ok nélkül bukkannak fel ezek a problémák az életedben, és a párkapcsolat indulásától fogva állandóan jelen vannak, akkor erre is érdemes gondolnod. 

2. Túl komoly a megfelelési kényszered

Párkapcsolatban mindenki próbál megfelelni a másik elvárásainak és igényeinek, ez teljesen normális, azonban a társfüggők mindezt nem azért teszik, mert annyira szerelmesek. Ilyes esetben legbelül megint csak a félelmed motivál: félsz attól, hogy elhagynak, egyedül maradsz, ezért képes vagy kivetkőzni önmagadból. Ez értelemszerűen a párkapcsolati egyensúly felborulásához vezet. Többek között azáltal, hogy alárendeled magadat a másik felednek, akit ezzel egyszerre magasabb „posztra” emelsz.

A párod ezt sajnos nem egyfajta jó dolognak éli majd még, éppen ellenkezőleg. Automatikusan lazábban fogja kezelni a kapcsolatotokat, mert az ő motivációja elvész a te (megjátszott) rajongásoddal. Hab a tortán, hogy az ilyen társfüggési eseteket illetően benne van a pakliban, hogy a barátodban állandósul a bűntudat, tehát az ő vállaira is hatalmas terhet teszel.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv