5 jó tanács, hogy szingli anyukaként is kiegyensúlyozott légy

Szőke Angéla
Írta: ,

Anyának lenni a világ legnehezebb munkája, egyedülálló anyának lenni pedig még inkább az. Egy utópisztikus világban a szülők egyenlő mértékben viselnék a terheket, de sajnos a valóságban ez közel sincs így. Európában a gyerekek 15 százalékát neveli egyedül az anya, míg az Egyesült Államokban minden negyedik gyereket. Ha te is egyedülálló anya vagy, nem kell bemutatnunk ennek nehézségeit, hiszen valószínű, hogy állandó idő-, energia- és pénzszűke jellemzi a mindennapjaid. Pedig ennek nem muszáj feltétlenül így lennie, csak fel kell mérni a helyzetet és okosan kell kihasználni a lehetőségeket. Az alábbi öt tanács ebben segít.

Békélj meg a múlttal Kép forrása: freepik.com

Ez az első és legfontosabb lépés.

Az, hogy az egyedülálló anya helyzetébe kerültél, nem a te hibád, de egy idő után felesleges másokat okolni érte.

Lehet, hogy a volt férjed nem egy mintaapa, esetleg átvert és elhagyott, de ha állandóan ezen kattogsz, nem fogsz előbbre jutni.

A múltat nem lehet megváltoztatni, de lehet úgy gondolni rá, hogy téged mindez erősebbé tett és ezt az energiát a gyerekedre kell fordítani.

A múltból tanulni kell, a jelenben élni, a jövőt pedig várni.

A mindennapi taposómalom könnyen bedarálja az embert és azt veszed észre, hogy a hétköznapokat robotpilóta módban csinálod. Ezért fontosak a kisebb, önfejlesztő célok.

Kitűzhetsz például egy fitneszcélt, mondjuk azt, hogy hetente egyszer elmész sportolni, vagy hogy leadsz pár kilót a következő hónapban.

Esetleg azt, hogy minden másnap olvasol egy kicsit lefekvés előtt, illetve havonta egy mozinak, vagy csajos estének is bele kell férnie.

A célok mindig legyenek realisztikusak és számodra élvezetesek, hiszen azért vannak, hogy te magad jobban érezd magad tőlük.

Ez nemcsak neked, hanem a gyerekednek is hasznára válik.