Te is a szüleid mintáját másolod a kapcsolataidban?

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Te is a szüleid mintáját másolod a kapcsolataidban?

Folyton melléfogsz azokkal a kapcsolatokkal, amik általában ígéretesnek bizonyulnak? Úgy tűnik, mindig ugyanazt a forgatókönyvet éled végig, ezért már pontosan tudod, legközelebb mi vár rád? Talán sokkal mélyebben és régebben kell keresned a kiváltó okokat, mint hinnéd…

Korábbi rossz tapasztalatok Kép forrása: sincerelykinsey.com

Szerelmi életedet nagyban meghatározhatja az a tapasztalat, hogy beleélted magadat egy olyan kapcsolatba, ami aztán zátonyra futott. Minden, amiben hittél és ami boldoggá tett, csak a felszínen történt, valójában azonban megcsaltak és becsaptak.

Te ettől annyira padlóra kerültél, hogy talán még most sem heverted ki az egészet, és nem engedsz senkit közel magadhoz, mert attól félsz, megismétlődik minden.

Még rosszabb a helyzet, ha nem is egyszer fordult ez elő veled, hiszen minden egyes alkalom, amikor megismétlődik a félelmed, megerősít abban, hogy te rontasz el valamit – emiatt inkább nem is próbálkozol.

Pedig a megoldás valójában ott várakozik a háttérben, csak valószínűleg idáig rossz helyen kutakodtál...

A szüleid, rokonaid példája Kép forrása: ronhicks.com

Óhatatlanul is kihat az életedre a szüleid példája. Az ok egyszerű: ők neveltek, tanítottak, tőlük lested el a viselkedési formákat, így azokat tartod normálisnak és elfogadhatónak.

Később két véglettel szembesülhetsz: vagy ezek a példák lesznek a mérvadók, ezek alakítják a gondolkodásmódodat és érzéseidet (ez a jellemzőbb), vagy annyira távol állnak tőled, hogy egyenesen elrettentenek, és emiatt teljesen más irányt követsz.

Sajnos egyik oldal sem túl szerencsés, azt pedig jól tudjuk, hogy teljesen hibátlan, mindig jól reagáló szülők nincsenek.

Akadnak viszont olyanok, akik néhány döntésükkel, mondatukkal alapjaiban lehetetlenítik el a felnőttkori kapcsolataidat.

Fókuszban

Az 5 kedvenc húsvéti süteményem, amit legszívesebben mind elkészítenék idén

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba