A szülői mintákat másoljuk: nem mindig van jó hatással a párkapcsolatunkra

Kerekes Vivien
Írta: ,
A szülői mintákat másoljuk: nem mindig van jó hatással a párkapcsolatunkra

Kép forrása: India Earl Photography

Biztosan te is gyakran találkoztál már azzal a ténnyel, hogy az emberek többségének a párkapcsolatokkal gyűlik meg a legtöbb gondja. Sőt, akár az is lehet, hogy te magad is ebbe a népes táborba tartozol. Épp ezért ideje tudomást szerezned arról, mi a legerősebb tényező, ami szerepet játszik a párválasztásodban; ez pedig nem más, mint a családtagjaid!

Pozitív élmények, pozitív kapcsolatok Kép forrása: junebugweddings.com

Már Freud is felfedezte, hogy a szülők és gyermekek közötti kapcsolat tele van meglehetősen összetett érzésekkel. Ezeket nehéz kielemezni, abban viszont rengeteg kutató ért egyet, hogy valójában a szüleink az első „szerelmeink". 

Már életünk korai szakaszában megalapozzuk későbbi kapcsolatainkat: ha pozitív élményekkel gazdagodunk, és erős a kötődés, akkor hasonló dolgokat keresünk majd jövőbeli partnerünkben is. Például jó humorérzéket, kedvességet, vagy akár bizonyos intellektuális készségeket.

Emellett azt is fontos viszont megemlíteni, hogy a testvérek közötti kapcsolat is hatással lehet ránk, de általában nem olyan erősen, mint amit a szüleinkkel alakítunk ki.

Ismétlődő élmények Kép forrása: 25thcenturyyy.com

A problémák ott kezdődnek, ha a szüleiddel lévő kapcsolatban gyakoriak voltak a veszekedések, az érzelmi távolságtartás vagy az elhanyagolás. Ilyenkor ugyanis gyakran előfordul, hogy az adott személy később tudat alatt olyan párt szeretne választani magának, akivel újraalkothatja ezeket az élményeket. Ilyenkor ugyanis úgy igyekszik meg nem történtté tenni a múltat, hogy ismét megteremti azt, abban reménykedve, hogy ezúttal más befejezéssel zárul a dolog.

Az esetek többségében viszont sajnos nem ez történik.

Ha például valaki egy távolságtartóbb, irányító típusú párt választ (hasonlóan az egyik, vagy akár mindkettő szülőjéhez), valószínűleg azt reméli, hogy képes lesz megváltoztatni a partnerét, és olyan érzéseket kiváltani belőle, amit az édesanyából vagy édesapjából nem tudott.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!