Vajon szőkeherceg-szindrómád van? Ha ezekben magadra ismersz, igen, és eljött a változás ideje

Szirák Viki
Írta: ,

Sokszor az emberek még csak nem is sejtik, hogy úgymond „szőkeherceg-", vagy másképp nevezve „fehérlovag-szindrómával" küzdenek; csak annyit éreznek, hogy a kapcsolataikban nem találják a boldogságot, és folyton ők sérülnek meg, pedig mindent azért csináltak, hogy a párjuk jobban érezze magát. De miből tudhatod, hogy neked is ez van?

A fehérlovag-szindrómát azokra az emberekre használják, akik folyton úgy érzik, hogy a kapcsolataikban „meg kell menteniük" a másik felüket. Noha maga a kifejezés általában férfiakra vonatkozik, a mesebeli szőke hercegre fehér lovon, valójában a nőknél is gyakran jelentkezhet. Sőt, ami azt illeti, mivel a nők töltik be egy kapcsolatban a gondoskodó fél szerepét, érthető, hogy ők sokkal jobban magukra ismerhetnek a fehérlovag-szindrómában.

Míg a férfiaknál ez úgy mutatkozik meg, hogy a párjukat piedesztálra emelik, és valódi hercegnőként kezelik, addig a nők sokszor azon kaphatják magukat, hogy kimondottan a segítségre szoruló, érzelmi gondokkal küzdő pasikhoz vonzódnak.

Mindig olyanokkal jönnek össze, akik csúnyán megsérültek egy korábbi szakításban, nehéz gyerekkort éltek meg, vagy szimplán csak nem találják önmagukat; ők pedig úgy érzik, muszáj segíteniük ezen az emberen, és meg kell menteniük. Ha az alábbi négy állítás rád is igaz, nagy eséllyel ez a szindróma az oka annak, hogy a kapcsolataid nem működtek eddig.

1. A saját értékeid

Sokszor vonzódsz azokhoz a pasikhoz, akiknek támogatásra van szükségük. Lelki támaszra, egy biztos pontra, aki segíthet nekik felgyógyulni az érzelmi problémákból. Te pedig szívesen töltöd be ezt a szerepet a párod életében, és azon vagy, hogy képes legyen pozitív irányba fejlődni. A saját értékeidet is ez alapján határozod meg. Ha ő maga alatt van, a kapcsolatotok pedig szakításba torkollik, saját magadat becsülöd alá.

Teljesen megfeledkezel arról, hogy önmagaddal is foglalkozz ilyenkor, és mindenben a párod az első, ahelyett, hogy néha magadat vennéd előre. Az önbizalmadat pedig az határozza meg, hogy mennyire érzi jól magát veled a párod.

2. A múltad ereje

Akik ezzel a szindrómával küzdenek, sok esetben már gyerekkorban hasonló helyzetbe kerültek.

Például lehet, hogy túl hamar fel kellett nőnöd, és valamelyik szülőd szerepét felvenni, hogy segíthess otthon, és támogatást nyújts a testvéreidnek. Mivel akkoriban senki sem tudott megmenteni téged, idővel te magad válsz a hőssé, aki igyekszik segíteni a másiknak. Ez viszont nagyon hamar átlép egy határt, és szinte megszállottá válsz, olyannyira helyre akarod hozni mások hibáit.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!