Ismerd fel a szóbeli bántalmazást – öt példa, hogy mi számít annak

Nagy Niki
Írta: ,

Míg a fizikai abúzust könnyű felismerni, a verbális bántalmazásnak rengeteg arca van – ennek ellenére ugyanolyan káros lehet egy kapcsolatra nézve. Lehet, hogy egy olyan párkapcsolatban élsz, ahol a párod él ezzel az eszközzel, és nem is tudsz róla. Ez az öt példa jól mutatja, mire kell odafigyelned, ha arra gyanakszol, hogy a párod viselkedése nem feltétlenül egészséges kapcsolatra utal.

Ez egy rossz időszak jele is lehet, de ha a kapcsolatotokban a párod folyton beléd köt, és olyan dolgok miatt haragszik meg, amiket te jogtalannak érzel, könnyen lehet, hogy ezzel próbálja meg fenntartani a felsőbbrendűségét.

A verbális abúzusnak ugyanis általában egyetlen célja van: hogy a másik rosszabbul, kevesebbnek érezze magát, ezáltal oda legyen kötve a bántalmazóhoz.

Ha az apróságokban sem tudtok megegyezni, és úgy érzed, hogy a barátod keresi a konfliktusokat, érdemes jobban odafigyelned.

Ennek az a célja, hogy az áldozat azt érezze: nincs joga azt érezni, amit érez, a gondolatainak nincs semmi valóságalapja, és a kívánt eredmény az, hogy behódoljon a másik akaratának.

Ez megmutatkozhat veszekedés közben, de egy teljesen hétköznapi szituációban is, például akkor, ha ki akarjátok választani, mit nézzetek a moziban, vagy akkor, ha valaki mással van konfliktusod.

Lassan te is kételkedni kezdesz a saját nézőpontodban, és azt veszed észre, hogy hozzásimulsz az ő véleményéhez – ő pedig pontosan ezt akarja elérni.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv