Te vagy a harmadik... mindig? Ez lehet az oka, hogy szeretői státuszban ragadsz

Írta: ,

Rendszeresen olyan férfiakba futsz bele, akinek éppen válságban van a házassága, kapcsolata és hirtelen te leszel a szerető ebben a szerelmi háromszögben? Nyilván nem elégszel meg ezzel, tenni akarsz ellene, de nem megy? Akkor keressük meg az okát, miért kerülsz mindig ilyen helyzetbe!

„Egymás után ez a harmadik olyan viszonyom, amiben valamilyen formában én szorultam a szerető státuszba. Régebben soha nem tudtam elképzelni, egy nő hogyan tarthatja ilyen kevésre magát, hogy ebbe belemenjen, de most, hogy közeledem a harminchoz, kezdem sejteni, vagy legalábbis én is ebben a cipőben járok. A legtöbb intelligens, vonzó és sikeres srác már foglalt, vagy már családja is van. Most is éppen olyan pasiba szerettem bele, aki fél éve szomorúan ecsetelte nekem, éppen hol tartanak a válásban, vagyonmegosztásban stb., egyszer csak az ágyában találtam magam full szerelmesen, arra várva, mikor vállalhatjuk fel nyilvánosan is a kapcsolatunkat. Ez már lassan egy éve tart, és kiderült, hogy el sem költözött a feleségétől, az a lakás, amiben találkozgatunk egy haverjáé, aki éppen külföldön dolgozik. Mégis, miért követem el mindig ugyanazt a hibát és miért olyan nehéz ebből kiszállni?” – veti fel kérdést egyik olvasónk, Anett.

Megkérdeztünk egy szakértőt, vajon, mi lehet az oka, ha valaki rendre megelégszik ezzel a szereppel. „Az egyik általános karakterisztikus vonás, hogy a szerető csak látszólag szeretne elköteleződni, de tudat alatt valójában független akar maradni. – mondja Gelsei Bernadette. Ez alatt azt kell érteni, hogy folyamatosan azt közvetíti a környezete felé, hogy nagyon vágyik egy felvállalt, felnőtt hosszú párkapcsolatra, azonban a partnerkapcsolatait tudat alatt úgy választja, hogy a partnerek nem függetlenek, vagy hosszú távon nem akarnak elköteleződni. Ennek a választásnak az okát a korai gyermekkora lehet visszavezetni, amikor a kötődés kialakul, hiszen a gyerekként megélt élmény lesz a későbbi párkapcsolati mintázata, mert ekkor tanulja meg a környezetéhez fűződő érzelmi kapcsolódásokat.”

Hogyan reagál erre a csaló férfi?

A szakértő szerint azok a férfiak, aki szeretőt tartanak általában következetlenül ígérgetnek az ambivalens érzésű és kötődésű szeretőnek. Ezzel mindig kapnak egy kis haladékot, hogy valóban döntsenek, ha egyáltalán valaha meg is fordul a fejükben, hogy elhagyják a "hivatalos" párjukat.

Emellett az is jellemző, hogy az ilyen férfi elérhetetlen, amikor a szeretőnek lenne rá szüksége. Ez tipikusan olyan helyzetben feltűnő, amikor nehéz élethelyzetben van a szerető, mint például családi dráma, krízis a munkahelyen, gyász, egzisztenciális probléma stb. 

A hűtlen férfi továbbá elutasító, ha a mély érzelmekről van szó, megközelíthetetlen, távolságtartó, nem akar elköteleződni vagy egyszerűen csak nem beszéli meg a problémáit a szeretőjével.


Ez is lehet biztonságos?

Bármilyen meglepő, ez a bizonytalanság is lehet biztonságos a szeretőnek, aki már erre rendezkedett be. Végül is, ez is egy visszatérő, következetes viselkedés egy pasitól, ha nem nyílik meg, nem igaz? „A szerető nem hiszi el, hogy többre érdemes, ezért nehezen is tud kilépni ebből a helyzetből, illetve alacsony önbecsülése miatt illúziókba menekül, azt gondolja, majd ő lesz az a kivétel, aki miatt majd elhagyja a férj a feleségét.” – mondja Gelsei Bernadett döntésmentor, akinek egyébként az az egyik szakterülete, hogy kirángassa ebből a helyzetből a nőket.

„Az önbecsülés a személyiség egyik alapvonása, amely az attitűdjeinkből, érzelmi reakcióinkból és viselkedésünkből tevődik össze. Ha jó az alap, akkor lehet rá építeni, mert soha nem fog összedőlni – teszi hozzá a szakértő. – A belső önbecsülés azt jelenti, hogy pozitív az énképünk, szeretjük, tiszteljük magunkat. A pozitív énképpel együtt járó belső önbecsülésünket gyerekkorunkban szüleink és környezetünk által építettünk bele énünkbe a velünk született alkati tényezőink által. Ezek a korai élmények olyan beépített védelmet nyújtanak, amelyek később erőt adhatnak, ha krízishelyzetbe kerülünk.”

Kétféle út

A csaló férfiak kétféleképpen dönthetnek, ha szeretőjük van. Rögtön közlik, hogy ők nem akarnak szakítani a feleségükkel, barátnőjükkel, csak egy kis szórakozásra vágynak (ez persze a tisztább út, mert akkor a szeretőnek ott a lehetősége eldönteni, így is akarja-e a viszonyt). A másik lehetőség, hogy hiteget egy darabig és vagy tényleg elválik, vagy nem képes rá. Viszont ha szakít a régi nőjével, akkor is szembe kell néznie a következő lehetőségekkel:

–  „A férfi meghozza a döntését, elválik, és a szeretőt választja. Tapasztalatok azt mutatják, mire ide eljuthat egy kapcsolat, addig nagyon sok sérülést okoz mindkét félnek. Általában 3 év elteltével kezdődnek a problémák, mikor a férfi vagy újabb szeretőt választ, vagy szétmegy a kapcsolat, mivel a szerelem megléte nem elegendő. Kevés olyan pár van, akik elég erősek és önismeretük elég mély ahhoz, hogy ezt a fajta krízist túléljék, és ne maradjanak feldolgozatlan és kimondatlan sérelmek.” – részletezi Gelsei Bernadett.

– Szeretői részről pedig így futhat ki a dolog: a nő benne marad a szerető szerepében még sok éven keresztül, míg érzelmei teljesen kihűlnek, és akkor talál majd egy másik férfit, vagy megvárja, amíg a párja egy másik szeretőért el nem hagyja. A nő beletörődik helyzetébe, és másodrangú szerepbe teszi önmagát.

– Vagy a szerető ráébred, hogy ez neki így nem jó és szeretne ezen változtatni. „A nő öntudatára ébred, önbecsülése helyére kerül, és megtanulja szeretni magát annyira, hogy elhiszi magáról, hogy amit a szerető szerepében megél, és megkap, kevés számára, és megérdemel egy igazi felvállalt, felnőtt párkapcsolatot.” – folytatja a szakértő.

Neked is jár!

Ha te is ilyen helyzetben vagy, választhatsz! Benne maradsz ebben a szeretői státuszban, vagy megpróbálod felépíteni magadat. Megerősíted az önbizalmadat, lezárod az életed ezen szakaszát, és megpróbálsz normális kapcsolatot kialakítani egy másik férfival, akit te is annyira érdekelsz, mint ő téged. Ehhez kérhetsz segítséget pszichológustól, vagy bármilyen párkapcsolati szakértőtől, Sőt vannak kifejezetten erre irányuló tréningek is. Szakértőnk, Gelsei Bernadett is tart ilyen kurzust egy sylisttal (lélek- és stílustanácsadás), segítenek megtalálni a stílusodat, hogy jobban érezd magadat a bőrödben, csinosnak, értékesnek érezd magad, hogy ne mondj le a boldogságról, ami mindenkinek jár, neked is!