Szeretni és szeretve lenni tudni kell

Jankovics Anna
Írta: ,
Szeretni és szeretve lenni tudni kell
A szeretetnek több fajtája van. Egyik sem erősebb, vagy gyengébb, csak a minőségük más. Ezzel sok ember nincs tisztában, és emiatt féltékenység alakulhat ki a család tagjai között. Főleg, ha mozaik családról van szó. Egy új szerelem komoly féltékenységet szülhet a gyerek és a ,,betolakodó” között, vagy épp meny és anyós között. Pedig ha mindenki helyén kezeli a szeretet, szerelem fogalmát, a szülő-gyerek szeretetet, sokkal könnyebb lenne a helyzet.
A szerelem

Sokaktól halljuk, hogy a szerelem egy idő után szeretetté szelídül. Ez így természetes. Aki folyamatos, hatalmasan lángoló szerelemre vágyik, anélkül nem tud élni, az nem választottjába, hanem a szerelembe szerelmes.
A szerelmi időszak arra való, hogy a sok férfi és nő közül ki tudjuk ösztönösen választani azt, aki hozzánk illik. A szerelmi időszak azért olyan erős, mert szerepe nem csak a párválasztásban fontos, hanem - ösztöneink szerint - a fajfenntartásban, az utód létrehozásában is.

A tisztelet

Ez az alapja mindennek. Ha képesek vagyunk tisztelni, tiszteletben tartani már a kezdetektől, hogy igen szoros a kötelék - mondjuk - a férj és anyja között, és azzal foglalkozunk, hogy mi egy másfajta, szerelmi köteléket alakítsunk ki, nem alakul ki a romboló(!) féltékenység.


Tehát a szeretet ránk eső fajtáját kell erősíteni, és nem csak azt kell elvárnunk, hogy a mi - a párunkkal közösen(!) kialakított - szerelmi életünk kapja meg a tiszteletet, hanem nekünk is tiszteletben kell tartani az anyai, vagy más egyéb szeretetet. Ez igen nehéz, de legalább annyira a mi érdekünk, mint amennyire a többi érintetté.

Fókuszban

Az 5 kedvenc húsvéti süteményem, amit legszívesebben mind elkészítenék idén

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba