Mennyi idő valójában, míg feldolgozod, hogy a szerelem véget ért?

Mennyi idő valójában, míg feldolgozod, hogy a szerelem véget ért?

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Mennyi idő valójában, míg feldolgozod, hogy a szerelem véget ért?

Ted: Mindenkinek van egy elmélete arról, hogy mennyi ideig tart, míg feldolgozzuk a szakítást.
Lily: Az együtt eltöltött idő fele.
Marshall: Annyiszor egy hét, ahány hónapig együtt voltatok.
Robin: Legalább tízezer pia, mindegy meddig tart meginni.
Barney: Ilyesmit nem mérhetsz időben. Ennek megvan a menete: az ágyától a kijáratig és már vége is. Jöhet a következő!

Ha Te is nézted az Így jártam anyátokkal-t, akkor neked is ismerősek lehetnek ezek a mondatok, de nézzük meg, kinek is van igaza…

Mielőtt rátérnénk a dolog érzelmi részére, nézzük meg a tudomány szemével, hogy mennyi ideig is tart feldolgozni egy szakítást, ugyanis mint mindenre, erre is van racionális recept. Egy amerikai pszichológiával foglalkozó lap tanulmánya szerint ugyanistúllépni egy párkapcsolaton körülbelül 11 hétig tart.

A kutatók – Gary Lewandowski és Nicole Bizzoco – 155 olyan embert kérdeztek meg erről a témáról, akik az elmúlt fél évben estek át egy nagyobb csalódáson. Ebből a felmérésből pedig az derült ki, hogy a válaszadók nagy része azt nyilatkozta, hogy körülbelül 11 hét után kezdte el újra jól érezni magát a bőrében.

A tanulmány része volt az is, hogy a résztvevőknek negatív és pozitív állításokból kellett választaniuk ahhoz képest, hogy hogyan érzik magukat a szakítás után 3 hónappal. Meglepő módon az emberek 71%-a már pozitív gondolatokat jelölt meg, mint például: „Rengeteget tanultam magamról ennek köszönhetően.” .

Ha ebből a szemszögből vizsgáljuk a dolgot, akkor nem is olyan elkeserítő a helyzet, igaz? Csak néhány hetet kell kibírni és utána megy minden, mint a karikacsapás.

Milyen jó is lenne, ha az élet ilyen egyszerű lenne és létezne egy általános egyenlet, aminek az eredménye nagyban megkönnyítené a fájdalom feldolgozását… De egy dolog a szakítást elméletben boncolgatni, és másik dolog valójában átélni. Hiszen mi történik ilyenkor a lélekkel? Hogyan fogható meg a fájdalom és miként tudnánk leírni azt az űrt, ami ilyenkor körülvesz minket? Ez már egy sokkal bonyolultabb kérdés, amit képtelenség megfogni a tudomány oldaláról, mert miden kapcsolat más.

Egy három hónapos szerelem is lehet épp annyira intenzív, mint egy hosszabb párkapcsolat és fordítva. Az érzelmek egyik pillanatról a másikra alakulnak ki, de sajnos nem tűnnek el ilyen egyszerűen. Ahhoz, hogy valóban feldolgozzuk ezt a fájdalmat sok időnek kell eltelnie, amiből igenis muszáj tanulni és építkezni. Amíg ezt az utat nem jártuk végig, nem vontuk le a konklúziót és nem tanultuk meg szóról szóra a leckét, addig az élet nem fogja engedni, hogy tovább lépj, hiába szeretnénk ezen 11 hét alatt túlesni.

Kép forrása: prettygirlsandbourbon.com

De mi a lecke? Mit kell tanulnom ebből az egészből? Nos, mindenkinek mást. Én például megtanultam, hogy tudok önzetlenül is szeretni. Egyszerűen csak azt akartam, hogy Ő boldog legyen, az már mindegy, hogy velem vagy nélkülem. Megtanultam azt is, hogy sokkal erősebb vagyok, mint azt valaha is gondoltam magamról. És végül megtanultam azt is, hogy elutazhatok bármilyen messzire is, de a fájdalom mindenhova elkísér, ezért ez nem megoldás. Szembe kell nézni a helyzettel. Ezért rászántam az időt a „gyász időszakra és egyszer csak – hetek múltával – jobban lettem. Ebben az időszakomban egy kedves ismerősöm mindig azt mondta nekem, hogy „a szerelem nem költözik be olyan házba, ahol kosz van. Azt előbb ki kell takarítani, hogy az új bútorok mögött ne bújjanak meg porcicák, mert idővel úgyis előkerülnek”.

Gondold hát át te is, hogy miképpen építkezhetsz a fájdalomból. Próbáld megfejteni, hogy az élet miért állít most egy ilyen helyzet elé. A Te egyenleted megoldása minden bizonnyal más lesz, mint bárkié. De ahogyan a matematika könyvek hátuljában is találni egy kis segítséget a feladathoz, úgy a szakításhoz is jár egy gondolat, amit érdemes megfogadni: ne próbáld magaddal elhitetni, hogy szuper az életed nélküle és úgy tenni, mintha teljesen boldog lennél, mert ezzel csak a saját dolgodat nehezíted meg. Élj át minden fájdalmat és sírj ki magadból minden bánatot, hogy minél hamarabb megtisztíthasd azt a bizonyos „házat”.

Kép forrása: summeradagio.blogspot.com

És, hogy ez mennyi idő is lesz pontosan? Nem tudhatod. Lehet két hét, három hónap, egy év, de kettő is. Sajnos a tökéletes receptet még sem a tudomány, sem pedig a híres romantikus költők nem alkották meg, de egy biztos: sok kapcsolat van az életben. Van, ami lerombol, van ami felemészt, lesz olyan, ami messze visz onnan, ahonnan indultál és lesz, ami sok kérdést vet fel. De ezek lesznek azok, amik hozzá segítenek, hogy azzá válj, akivé szeretnél, mert minden kapcsolat fontos, de csak egy tart örökké. Az, amit magaddal ápolsz és ez csak úgy lesz felhőtlen, ha „szóról szóra megtanulod a leckét”.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!